luni, 18 ianuarie 2010

Boala sarutului


Ei bine, da. Pentru cei care nu cunosc, exista si o boala transmisa prin sarut, si anume mononucleoza sau boala sarutului.
Este o infectie determinata de virusul Epstein-Barr, care se poate gasi in saliva si mucus. Se transmite dupa cum ziceam prin sarut de la o persoana la alta, posibil sa se transmita si prin tuse, foarte rare cazurile insa. Semnele mononucleozei apar cam dupa 4-7 saptamani de la expunerea la virus. Aceasta infectie se face o singura data in viata. Apare frecvent intre 15-35 ani.
Se manifesta cu: febra, faringita, cefalee, pete albe pe peretele posterior al faringelui, umflarea ganglionilor de la nivelul gatului, oboseala, dispnee (respiratie dificila), foame neexplicata.
Diagnosticul mononucleozei se pune pe baza simptomelor si a unor teste ale sangelui, cel mai comun fiind testul Monospot.
Dupa infectie, virusul persista in nazofaringe si in limfocite toata viata, chiar daca boala trece de la sine dupa 4 saptamani. In putine cazuri apar si complicatii, cum ar fi splenomegalia (localizata in partea superioara stanga a abdomenului, sub coaste) sau chiar si ruptura de splina cu simptome ca: durere severa in partea respectiva, ameteli, tahicardie, palpitatii, dispnee, sangerari mai dese.
Tratamentul mononucleozei este unul simptomatic si include:
- repausul la pat
- consum lichidian crescut
- asigurarea unei alimentatii usoare, bogate in vitamine
- gargara cu sare sau Faringosept pentru durerile de gat
- Acetaminofen(Paracetamol) sau Ibuprofen pentru febra si dureri.
Aspirina nu se va administra la copii, existand riscul de producere a sindromului Reye si deces.
Antibioticele nu au nici un efect asupra virusului mononucleozei, doar daca este asociata si o infectie bacteriana.
Activitatile fizice (exercitii, sport) vor fi evitate pentru a nu mari riscul de ruptura a splinei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu