Varicele (boala varicoasa) reprezinta cea mai frecventa boala a venelor, caracterizata prin dilatari segmentare ale trunchiurilor venoase mai mari sau cu aspect reticulat la venele mai mici. Cand sunt superficiale, venele devin vizibile, inestetice, producand simptome caracteristice : oboseala, senzatie de greutate sau durere in membrul respectiv. In cazuri mai severe, varicele se pot rupe sau pot da nastere unor leziuni ulcerate, deschise la suprafata pielii.
Cel mai frecvent, varicele se produc la nivelul membrelor inferioare, la gambe si coapse.
Pot sa apara la orice varsta, afectand atat femeile cat si barbatii. De obicei au o nuanta albastra sau purpuriu inchis datorita sangelui neoxigenat transportat de acestea.
Cauze:
- varice primitive - cu origine neprecizata, cel mai probabil din cauza unei insuficiente congenitale a valvelor venoase, care nu mai opun rezistenta intoarcerii sangelui. Sarcina, statul in picioare prelungit favorizeaza si agraveaza varicele.
- varice secundare - apar dupa obstructii in calea intoarcerii venoase a sangelui, frecvent intalnite dupa tromboflebite (=coagulari sangvine intravasculare, tromboze, la nivelul venelor).
Alte cauze : absenta sau slabirea valvelor venoase ce previn scurgerea retrograda a sangelui in sens gravitational; slabirea peretilor venosi; anomalii congenitale ale venelor.
Bolile venoase varicoase sunt in general progresive si nu pot fi prevenite complet. Printre metodele de tratament: purtarea ciorapului elastic, mentinerea unei greutati corporale normale (surplusul de kilograme exercita o presiune marita asupra picioarelor si venelor), exercitii fizice regulate.
Ca si tratament alternativ exista scleroterapia - o procedura minim invaziva prin care se injecteaza o solutie in vena ce determina inchiderea si disparitia ei; o metoda eficienta daca se realizeaza corect.
Metode chirurgicale pentru indepartarea venelor sunt: ligatura chirurgicala; endoscopia venelor si indepartarea lor. Pentru formele severe se poate folosi tehnica ablatiei endovenoase segmentale cu radiofrecventa, o procedura putin invaziva.
www.sfatulmedicului.ro