miercuri, 25 martie 2015

Vitaminele B

Un grup aparte de vitamine il reprezinta cele de tipul B. Principala sursa : alimentatia, aportul extern al acestora ar trebui sa aibe loc zilnic, deoarece organismul consuma pentru procesele sale o cantitate importanta iar excesul este eliminat renal.

Complexul de vitamine B include o serie de opt vitamine solubile in apa, esentiale pentru organism: B1, B2, B3, B6, B7, B9, B12 si B5
Vitamina B1 (tiamina) are rol in metabolismul glucidelor, in producerea de energie, in functionarea sistemului nervos.
Vitamina B2 (riboflavina) are rol in producerea de energie, metabolismul glucidelor, al proteinelor si lipidelor, sanatatea pielii si muschilor.Vitamina B3 (niacina) are rol in sinteza hormonilor sexuali, in metabolismul glucidelor, al proteinelor si lipidelor, in producerea de globule rosii.Vitamina B5 (acidul pantotenic) are rol in sinteza hormonilor si a neurotransmitatorilor, in transmisia nervoasa, in producerea globulelor rosii, in diviziunea celulara, in producerea de energie, in metabolism.Vitamina B6 (piridoxina) are rol in sinteza proteinelor, a hormonilor si a neurotransmitatorilor, in producerea de globule rosii si in transportul oxigenului, in functionarea sistemului imunitar, in sinteza ADN-ului, in normalizarea nivelului glicemiei.Vitamina B8 (biotina) are rol in metabolismul glucidelor, al lipidelor si proteinelor, in diviziunea celulara.Vitamina B9 (acid folic) are rol in diviziunea celulara, in sinteza ADN-ului si ARN-ului, in metabolismul proteinelor, in regularizarea nivelului sangvin de homocisteina (impreuna cu vitaminele B6 si B12), in functionarea sistemului nervos si imunitar, in cicatrizarea ranilor.Vitamina B12 (cobalamina) are rol in functionarea sistemului nervos, in sinteza ADN-ului si ARN-ului, in producerea de globule rosii si in transportul oxigenului. 
Fiecare dintre vitaminele B are propriile indicatii terapeutice. Exceptie fac vitaminele B6, B9 si B12 care contribuie la prevenirea acelorasi afectiuni, si anume a maladiilor cardiovasculare, a osteoporozei si a depresiei, dar si la consolidarea functiei cognitive.
Cu exceptia vitaminei B3, produsa in cantitate mica de organism, si a vitaminei B12, inmagazinata in anumite organe, celelalte vitamine din complexul de vitamine B trebuie procurate din alimentatie sau din suplimentele cu vitamine B. 
Ce se intampla atunci cand alimentatia noastra nu ne asigura necesarul de vitamine B ? Carenta genereaza probleme de memorie, oboseala, slabiciune musculara si orbire. Pe termen lung, predispune la boli de inima si leziuni cerebrale. 
  • Complexul de vitamine B protejeaza impotriva atacului cerebral
In afara de rolul important in procesele metabolice si mentinerea sanatatii pielii si a parului, complexul de vitamine B mai este asociat si cu o incidenta mai mica a accidentului vascular cerebral. O evaluare a mai multor experimente medicale care au durat o jumatate de an releva ca suplimentarea vitaminelor B a ajutat la scaderea riscului de atac cerebral cu pana la 7%, in randul unui grup de 55 de participanti.

  • Complexul de vitamine B previne boala beri beri
Deficientele in vitamina B1 (tiamina) conduc la instalarea unei boli care afecteaza inima, sistemul digestiv si sistemul nervos, numita beri beri. Afectiunea se regaseste in randul pacientilor malnutriti si in randul alcoolicilor. Simptomele bolii beri beri includ mersul dificil, pierderea senzatiilor tactile la maini si picioare si paralizia picioarelor. Afectiunea poate conduce la insuficienta cardiaca congestiva. Din acest motiv, persoanele care consuma cantitati mari de alcool sunt sfatuite sa isi suplimenteze aportul de vitamina B1.

  • Complexul de vitamine B previne migrenele
Organismul care beneficiaza de un aport optim de riboflavina (vitamina B2) este ferit de migrene si cataracta, potrivit Institutelor Nationale de Sanatate. Aceeasi vitamina esentiala corpului mai este folosita si pentru cresterea nivelului de energie, intarirea sistemului imunitar, tratarea acneei, a crampelor musculare si a sindromului de tunel carpian.

  • Complexul de vitamine B previne pelagra
Carentele in niacina (vitamina B3) cauzeaza boala numita pelagra. Aceasta se manifesta prin tulburari mentale si fiziologice accentuate, in special diaree, membrane mucoase inflamate si dementa.
In afara de deficienta in niacina, la baza pelagrei mai poate sta si consumul de alcool, care impiedica organismul sa absoarba corect vitamina B3.

  • Complexul de vitamine B mentine echilibrul hormonal
Dintre toate vitaminele B, acidul pantotenic (vitamina B5) este necesar pentru productia de hormoni, participand activ la procesul de crestere si dezvoltare. Tot acidul pantotenic mai este esential numeroaselor reactii biochimice care se petrec in celulele organismului zilnic, inclusiv decompunerea carbohidratilor si lipidelor pentru energie. Intrucat este solubila in apa, vitamina B5 este necesara zilnic in dieta.

  •  Complexul de vitamine B previne bolile cardiace
Vitamina B6, numita si piridoxina, este implicata in peste 100 de reactii enzimatice in celulele corpului. Cercetatorii i-au studiat indeaproape beneficiile si au ajuns la concluzia ca piridoxina reduce semnificativ riscul de dezvoltare a bolilor cardiace. Deficientele in vitamina B pot conduce la anemie si eruptii cutanate, precum si la depresie sau stari recurente de confuzie.

  • Complexul de vitamine B previne anemia
Vitamina B12 este necesara productiei de celule rosii in sange, de aceea carentele in acest nutrient pot conduce la anemie. Simptomele deficientei in vitamina B12 includ slabiciunea corporala, oboseala, constipatia, pierderea in greutate si a apetitului alimentar. Tot carenta in vitamina B12 afecteaza sistemul nervos si participa la instalarea depresiei, confuziei si dementei.

  •  Complexul de vitamine B ajuta la nasterea unui copil sanatos
Acidul folic sau vitamina B9 s-a dovedit a fi foarte important pentru femeile insarcinate si bebelusi. Acesta previne defectele de tub neural, malformatiile congenitale si ajuta la o crestere si dezvoltare sanatoasa a copiilor.
Complexul de vitamine B cuprinde 8 vitamine hidrosolubile, ceea ce inseamna ca acestea se elimina rapid in sange si urina, facand necesara inlocuirea lor permanenta. Acestea nu actioneaza independent, ci in relatie cu celelalte vitamine ale complexului. Cele 8 vitamine au efecte benefice asupra nervilor, muschilor, aparatului digestiv, pielii, parului, ochilor, cavitatii bucale si ficatului.


Afectiuni la care predispune carenta de vitamine B
Maladii cardiovasculare: tiamina si alte vitamine din complexul de vitamine B reduc concentratia homocisteinei in sange, un marker asociat maladiilor cardiovasculare. Un nivel crescut de homocisteina creste riscul aparitiei accidentului vascular cerebral prin accentuarea coagularii sangelui.
Diabetul: vitaminele complexului B permit organismului sa transforme glucoza in energie. Daca nu este transformata, ea circula prin sange la nesfarsit si poate duce, pe termen lung, la diabet. Sistemul imunitar al persoanelor diabetice este intotdeauna deficitar. Persoanele cu diabet trebuie sa consume vitaminele B1, B2 si B6, deoarece intaresc imunitatea.
Anomalii congenitale: in timpul sarcinii duce la o serie de anomalii congenitale, dintre care cea mai frecventa este spina bifida, cauzata de aportul insuficient de acid folic (vitamina B9).
Dementa: acidul folic, recunoscut pentru calitatea sa de a combate homocisteina din plasma, diminueaza si riscul de dementa. O carenta de acid folic dubleaza riscul aparitiei maladiei Alzheimer.
Anxietatea: piridoxina (vitamina B6) are un efect pozitiv puternic asupra productiei de serotonina (o substanta chimica ce controleaza depresia, perceptia durerii si anxietatea), evitand totodata efectele secundare periculoase asociate medicamentelor anxiolitice si antidepresive.

Impreuna, vitaminele B ajuta la combaterea simptomelor si cauzelor stresului, depresiei si bolilor cardiovasculare. Pentru a fi asimiliate de organism, trebuie consumate zilnic. Sustin si maresc rata metabolismului; mentin tonusul pielii si muschilor; imbunatatesc functionarea sistemului imunitar si nervos; favorizeaza cresterea si diviziunea celulara a globulelor rosii care previn anemia; reduc riscul de aparitie a cancerului pancreatic, una dintre formele letale ale cancerului.