Pentru majoritatea dintre noi oboseala se datoreaza realizarii zilnice de taskuri multiple, lipsei de somn sau vetii agitate. Conform specialistilor, doar 5-6 ore de somn isi vor spune cuvantul in timp. Daca dormi 7-8 ore pe noapte iar oboseala persista atunci trebuie sa investighezi mai mult asupra unor posibile cauze.

Hipotiroidismul - daca, in general, va simtiti lipsit/a de viata, demoralizat/a sau chiar putin deprimat/a, problema poate fi cauzata de o functionare lenta a tiroidei, afectiune cunoscuta sub denumirea de hipotiroidism. Valorile hormonilor tiroidieni se pot identifica prin analize de sange: T3 (triiodotironina) si T4 (tiroxina).
Infectia tractului urinar - tot in cazul femeilor, care asociaza infectiile tractului urinar cu durere, arsuri sau poliurie (cresterea numarului de mictiuni zilnice); in unele situatii, extenuarea este singurul semn de boala. Tratamentul este rapid si usor si, de regula, consta in administrarea antibioticelor pe cale orala. Dupa tratarea infectiei, senzatia de slabiciune dispare in cel mult o saptamana.
Excesul de cafeina - in momente de oboseala, prima masura adoptata este servirea unei cafele, a unei bauturi energizante sau a unei bauturi carbogazoase care contine cafeina, insa, conform specialistilor, efectul nu este mereu cel asteptat. Cafeina este intr-adevar un bun stimulent, insa consumata in exces conduce tocmai la aparitia efectului contrar - instalarea starii de slabiciune; cu cat doza de cafeina este mai ridicata, cu atat slabiciunea este mai pronuntata.
Intoleranta alimentara - desi ne hranim pentru a dobandi enegia necesara desfasurarii tuturor activitatilor zilnice, unii medici considera ca intoleranta neidentificata la anumite alimente poate crea un efect opus. Consumarea zilnica a alimentelor la care organismul manifesta intoleranta poate conduce la prelungirea, nelimitata, a starii de extenuare. Se recomanda excluderea din dieta zilnica a produselor care conduc la aparitia starii de somn dupa 10-30 de minute de la consumare.

Bolile cardiovasculare - daca apare starea de slabiciune in urma desfasurarii unor activitati care in trecut pareau putin antrenante, este posibil sa fie necesar un control cardiologic.
Conform specialistilor, daca starea de extenuare apare dupa terminarea sau in timpul unor taskuri ce necesita depunerea unui minim de efort: aspirarea podelei, gradinaritul sau drumul de la serviciu-acasa, este necesar consultul medical.