vineri, 21 ianuarie 2011

Metastaze cerebrale

Va salut. Nu am mai scris de mult pe aici. Daca tot vine sesiunea iar primul examen este oncologia...am zis sa scriu despre un subiecte destul de delicat pentru multi dintre pacientii descoperiti cu cancer (si asa invat si eu).Metastazele cerebrale reprezinta cea mai de temut complicatie a neoplaziilor (cancerelor) generalizate si cele mai frecvente tumori intracraniene la adult. Atunci cand tumora primara are acces la sistemul circulator, celulele neoplazice pot ajunge la nivelul creierului. Ele trec mai intai prin inima dreapta si prin sistemul capilar de la nivelul plamanului. De obicei pacientii prezinta o afectare pulmonara, fie tumora primara fie metastaze pulmonare.
Alte regiuni ale corpului pot fi controlate de chimioterapie iar celulele neoplazice pot fi distruse dar creierul prin bariera hemato-encefalica este aparat de chimioterapice iar celulele tumorale gasesc aici un "loc de refugiu". Netratate, metastazele cerebrale determina simptome neurologice progresive ce duc la coma si deces in aproximativ o luna.
Cancerele de san si cel pulmonar reprezinta cele mai frecvente neoplazii care metastazeaza la nivelul sistemului nervos central. 1/3 din bolnavii cu neoplasm pulmonar vor dezvolta metastaze cerebrale. Metastazele de melanom, carcinom testicular si renal sunt rare.
Factorii ce influenteaza metastazarea la nivelul creierului:
- creierul primeste 20-30% din debitul cardiac, celulele avand sanse mari sa ajunga aici;
- celulele tumorale pot forma colonii si se pot dezvolta foarte bine in SNC;
- distributia metastazelor cerebrale este de asemenea determinata de vascularizatia la nivelul encefalului.
20% din pacientele cu neoplasm mamar sunt diagnosticate cu metastaze cerebrale la fel ca si 40-60% dintre cei cu melanom malign.
Tulburarile neurologice se pot instala brutal (hemiplegie, cefalee, crize epileptice partiale sau generalizate) sau prograsiv (cefalee, tulburari de comportament, tulburari de mers si echilibru, pareze faciale, febra).
Hemoragia este prezinta in 3-14% din determinarile secundare cerebrale cu punct de plecare un melanom, coriocarcinom, renal, tiroidian, pulmonar, san sau tumori germinale.
Tabloul clinic se poate instala cum am spus brusc in plina sanatate aparenta sau lent si progresiv de-alungul unei perioade variabile.
Intervalul mediu intre diagnosticul tumorii primare si cel al metastazelor cerebrale variaza intre 6-9 luni pentru cancerul bronhopulmonar si 2-3 ani pentru melanomul malign, cancer mamar, colon.
Diagnosticul imagistic:
- computer tomografia - adeseori metastazele sunt multiple si localizate la jonctiunea dintre substanta cenusie si alba si sunt inconjurate de edem; CT fara substanta de contrast permite evidentierea hemroagiilor intrametastatice; administrarea substantei de contrast creste acuratetea diagnosticului.
- rezonanta magnetica nucleara - este de electie in depistarea metastazelor cerebrale; folosirea si a substantei de contrast este superioara CT-ului; evidentiaza si leziunile de dimensiuni mici si permite reconsiderarea indicatiei terapeutice chirurgicale.- tomografia cu emisie de pozitroni PET - principiul metodei consta in marcarea unui analog al glucozei cu un radiotrasor ce se injecteaza iv si se distribuie in tot corpul, celulele canceroase active metabolic captand glucoza marcata de 30-40 ori mai mult decat cele sanatoase.
- imagistica PET-CT - pentru localizarea precisa a leziunilor prin imaginea de fuziune intre cele doua metode.
Tratamentul pentru prelungirea supravietuirii si ameliorarea simptomelor:
- antiedematos - corticoterapie, diuretice, manitol 20%
- anticonvulsivant - la cei ce au prezentat convulsii
- chirurgical - in cazul metastazelor cerebrale unice, localizate in zone accesibile, la cei fara metastaze viscerale, la cei al caror cancer primar este bine controlat, la cei cu stare generala satisfacatoare precum si la cei tineri. Supravietuirea mediana este de 1 an.
- radioterapia - standardul de tratament al metastazelor cerebrale; iradierea se face pe intregul encefal, pentru imbunatatirea statusului neurologic, ameliorarea durerilor de cap, a tulburarilor motorii sau psihice. Rata de raspuns este intre 70-90% iar rata recaderilor la un an este de 35%.
- radiochirurgia - metoda de a administra o doza mare unica de iradiere unei tine bine definite; este o procedura terapeutica eficace, minim invaziva, pentru metastazele de mici dimensiuni.
- chimioterapia - are rol limitat datorita barierei hemato-encefalice.


Poze de pe www.descopera.ro si www.neurochirurgie4.ro

2 comentarii:

  1. Felicitari pentru articol, informatiile sunt prezentate in mod accesibil, mi-a fost de mare ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult! M-am mai luminat un pic!

    RăspundețiȘtergere