Anul trecut am trecut putin si prin chirurgia pediatrica. La stagii profesorul indrumator ne mai ducea si in policlinica spitalului de copii din Sibiu; si tot mergand noi sa vedem ce si cum se intampla cu copiii, am observat cu totii cat de grasi sunt copiii in ziua de azi...si am ramas putin socati. Am vazut fete, baieti intre 5-14 ani cu o greutate foarte mare pentru varsta lor. Ne gandeam, oare parintii nu vad asta?! avand in vedere ca ei nu erau grasi.Ce este obezitatea? este o acumulare de grasime in organism a carui greutate creste din aceasta cauza, depasind cu cel putin 15-20% greutatea ideala. Obezitatea apare la copii si adolescenti cand acestia au prea multe grasimi in corp si este de obicei cauzata atat de consumul in exces de alimente, cat si de lipsa de miscare .Functionarea anormala a glandei endocrine sau factorii genetici sunt considerate cele mai frecvente cauze, dar nu singurele.Copiii supraponderali sau obezi au mai multe sanse sa ramana obezi ca adolescenti decat copiii mai slabi. Tot astfel, cu cat un copil se mentine obez o data cu inaintarea in varsta, cu atat mai mari sunt sansele ca el sa devina un adult obez. Adolescenta in mod special pare sa fie o perioada sensibila pentru aparitia obezitatii. In jur de 80% din adolescentii obezi devin adulti obezi.
Gradul de obezitate din copilarie influenteaza gradul de obezitate de la maturitate.Totusi, se pare ca obezitatea in copilarie sau adolescenta mareste riscul unei sanatati precare la maturitate, indiferent daca adultul este sau nu obez. Cel mai mare risc pe termen lung pentru obezitatea din copilarie este continuarea sa si la maturitate, asociata cu numeroase riscuri asupra sanatatii si a calitatii vietii.
Obezitatea este influentata de 3 mari factori: factorii genetici, factorii de mediu si factorii psihologici.- factorii genetici - stiinta arata ca ereditatea este strans legata de obezitate; intr-un studiu, adultii care au fost adoptati atunci cand erau copii, aveau o greutate mai apropiata de cea a parintilor biologici decat de cea a parintilor adoptivi. In acest caz, parintele biologic a avut mai multa influenta in dezvoltarea obezitatii la copil decat mediul creat de cel adoptiv. Cand ambii parinti sunt obezi copilul lor sigur va fi obez; se considera ca genele sunt raspunzatoare pentru 25%-40% din cazurile de obezitate.
- factorii de mediu - mediul are puternice influente asupra obezitatii sau aparitiei acesteia. Acestea includ comportamentul in functie de stilul de viata al persoanei, ceea ce mananca si nivelul ei de activitate fizica. Desi nu va puteti modifica "mostenirea" genetica, va puteti schimba obiceiurile in ceea ce priveste alimentatia si va puteti imbunatati nivelul de activitati fizice.- factorii psihologici - multi oameni mananca si ca rezultat al unei stari emotionale negative cum sunt: tristetea, frica, plictiseala. Pe parcursul unei perioade de alimentare exagerata, oamenii mananca mari cantitati de alimente si simt ca nu se pot controla. Aceia care au aceste "crize" mai des, au adesea simptome de depresie si lipsa de respect fata de propria persoana. Acesti factori insa nu sunt la fel de mult incriminati in cazul copiiilor ca si cei de mediu/genetici.
Numeroase probleme pot aparea in cazul copiiilor obezi: diabet; cardiomiopatie; pancreatita; probleme hepatice, ortipedice, respiratorii; reflux esofagian; disfunctii alimentare cum ar fi bulimia.
Copiii si in special adolescentii obezi au o incredere in sine scazuta. Consecintele imediate ale supraponderabilitatii in timpul copilariei si adolescentei sunt de natura psiho-sociala. Copiii obezi nu au incredere in sine si sunt nemultumiti in ceea ce priveste aspectul lor fizic. De asemenea sunt mai predispusi: sa aiba rezultate slabe la scoala, sa aiba perspective mai reduse pentru gasirea unui loc de munca, sa se izoleze social.
Cercetarile au aratat ca acei copii ce sufera de obezitate considera ca aceasta boala este un handicap fizic mai mare decat pierderea unui picior !
Si totusi, cine este vinovat de asa ceva? Iata cateva sfaturi pentru parinti care joaca un rol important in tratarea copiiilor obezi:
- trebuie sa urmareasca dieta copiiilor, sa le ofere intotdeauna fructe, legume si alimente cu numar scazut de calorii
- trebuie sa limiteze consumul dulciurilor sau a bauturilor (incluzandu-le pe cele care contin suc de fructe), pentru ca acestea vor “umple” copilul, care va refuza mancarea sanatoasa
- sa limiteze carbohidratii albi pentru a reduce obezitatea: orez, paste, paine alba si desert – cat mai putine!
- sa selecteze retete si metode de gatit care contin cat mai putine grasimi
- sa monitorizeze cresterea copilului; sa ceara sfatul medicului si sa afle IMC (indicele de masa corporal, normal 20-24)
- toata familia trebuie sa aibe obiceiuri alimentare sanatoase deoarece obezitatea este o problema familiala
- trei mese si doua gustari sunt de ajuns pentru o zi
- copiii vor simti ca le este foame in anumite momente; nu le servi portii imense.
- NU VA INFOMETATI COPILUL! - chiar si copiii mai plinuti devin infometati si au nevoie de alimente pentru a-si mentine ridicate nivelurile energetice. Cel mai rau lucru este acela sa incercati sa va controlati copilul si sa ii dati sa manance doar cand credeti dumneavoastra ca ar trebui sa manance. Copilul trebuie sa simta ca detine controlul si se poate hrani cand doreste, misiunea dumneavoastra este sa va asigurati ca mananca doar alimente sanatoase.
In momentul in care va servi doar alimente sanatoase, copilul va putea controla singur cantitatea de alimente si nu va trebui sa auda tot timpul NU din partea dumneavoastra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu