miercuri, 13 octombrie 2010

Migrenele

Cred ca oricine a avut parte intr-un mod neplacut de o migrena, acea durere de cap (cefalee) care poate aparea chiar si cand nu ne asteptam si tine de la 2 ore pana chiar la 4 zile! (in cazurile cele mai grave). O data cu migrena pot exista si tulburari ale vederii, fotosensibilitate, greata.Femeile sunt cel mai mult afectate de catre migrena, in proportie de aproximativ 75%. Ce se intampla? Totul incepe cu punerea in circulatie a unui neurotransmitator, serotonina, ce se gaseste in plachetele sangvine, produsa in mod natural de catre organismul nostru. Atunci cand este eliberata in sange, circuland liber, are loc contractia vaselor sanguine. Ea fiind eliberata in organism de catre rinichi, se epuizeaza la nivelul creierului si astfel se produce vasodilatarea vaselor din creier ceea ce duce la durerea nervilor din vecinatate si astfel apare migrena.
Exista migrena comuna, cu debut lent si anuntata de oboseala, sete, iritabilitate, anxietate dar si migrena clasica cu 4 stadii: prodromul (simptomul ce anunta inceputul unei boli) - dureaza aproximativ 24 ore; aura - cu scaderea lenta a acutiatii vizuale, bolnavii putand vedea lumini scanteietoare; cefaleea - durere severa, pulsatila pe o parte a capului si ultimul stadiu - postcefaleea cu oboseala si epuizare fizica.
Alte tipuri mai rare de migrena sunt: migrena oftalmologica - cu tulburari oculare temporale, migrena hemiplegica - cu slabiciune musculara sau paralizie partiala ce dureaza mai putin de o ora.Cauza migrenelor, eliberarea serotoninei, se poate datora unor factori de stress (depresie, soc), alimentari (ciocolata, vinul rosu, prajeli) sau senzoriali (lumina si mirosuri puternice).
Exista si unele medicamente ce pot cauza migrena, cum ar fi nitroglicerina, litiu, unele antihipertensive sau antiinflamatoare.
Nu exista un test sigur pentru diagnosticarea migrenei. Totul se bazeaza pe simptome si examen fizic.
Tratamentul consta in prevenirea crizelor si ameliorarea episoadelor dureroase. Profilactic:
- eliminarea factorilor declansatori (ciocolata);
- imbunatatirea sanatatii fizice, emotionale si mentale;
- reducerea stressului cu unele medicamente (betablocante - Propranolol care impiedica vasodilatarea vaselor, blocantii de calciu - Verapamil, antidepresive, aspirina, antagonistii de serotonina).
Terapia nemedicamentoasa cuprinde:
- comprese reci aplicate pe frunte;
- repaus si/sau masaj bland al pielii capului;
- acupunctura;
Terapia simptomelor: Paracetamol, Ibuprofen, Panadol etc.

2 comentarii:

  1. Drogurile psihozomimetice (LSD, mescalina, psylocibina, di-metil-triptaminele din ayahuasca, etc.) functioneaza de obicei ca agonisti serotoninergici. Daca nu ma insel si schizofrenii au secretie crescuta de serotonina. Ar fi interesant de vazut daca exista o legatura intre migrene si psihoze.

    RăspundețiȘtergere
  2. da, vlad.....toti suntem putin psihotici, aia e clar :))

    RăspundețiȘtergere