sâmbătă, 18 decembrie 2010

Mahjong!

Cred ca majoritatea dintre noi ne aducem aminte de un joc atunci cand auzim de mahjong. Cu multe piese ca de domino, colorate diferit, ne jucam pe calculator. Multa lume nu stie ca Mahjong se joaca si in realitate, bineinteles prin Asia, la un joc participand 4 persoane. Ei bine....Conform medicilor din Hong Kong, jocul chinezesc cu piese Mahjong poate provoca epilepsie. Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa examinarea mai multor cazuri in care oamenii pareau ca sufera de accese induse de Mahjong. Aparent, jocul chinezesc ducea la aparitia unor comportamente asemanatoare cu epilepsia. Cercetatorii au studiat 23 de cazuri in Taiwan si Hong Kong, care sufereau de aceste "apucaturi" induse de Mahjong si au descoperit ca sindromul afecteaza mai ales barbatii. Se pare ca un pacient a observat absenta comportamentului cand a abandonat jocul pentru o perioada, dar accesele au reaparut cand a inceput sa se joace din nou. Cercetatorii spun ca cel mai bun mod de a preveni aparitia acestui sindrom este evitarea jocului.
O larga varietate de triggeri pot provoca instalarea sau cauza accese la pacientii care au epilepsie si este controlata; consumul de alcool, modificari hormonale datorate ciclului menstrual, privarea de somn, lumina intermitenta, stressul pot duce la aparitia comportamentelor variate la persoanele susceptibile. Mahjong este jucat de patru persoane aflate in jurul unei mese de joc si presupune miscarea rapida a pieselor; adesea implica si noroc si poate reprezenta pentru unii o obsesie. Jocul este de societate pana la extrem si este jucat adesea in saloane inghesuite, uneori chiar ca sesiuni-maraton. Medicii conchid ca sindromul afecteaza mult mai mult barbatii decat femeile, cu o varsta in jur de 54 de ani.
Mahjong este un joc solicitant, care solicita memorie, concentrare, calcule rapide, luarea unor decizii si urmarirea cursului jocului si cercetatorii spun ca numai privitul acestui joc poate afecta anumite persoane.
Ei sunt de parere ca designul distinctiv al pieselor de Mahjong si sunetul pieselor lovindu-se de masa pot contribui la aparitia acestui sindrom.
Echipa de cercetatori spune ca fenomenul "epilepsia Mahjong" este o afectiune speciala si nu trebuie confundata cu stressul si oboseala asociate cu jocul.
Asa ca aveti grija ce si cat va jucati in viitor! :)

vineri, 10 decembrie 2010

Anhedonia

Un cuvant ciudat.....o stare si mai ciudata! Stau si ma gandesc cate ciudatenii exista pe lumea aceasta.
Anhedonia este incapacitatea de a simti placere in timpul unor experiente ce ar trebuie sa produca placere. Cat de urata e chestia asta? :|
A fost studiata inca din secolul 19 dar ignorata pana pe la 1980. In prezenta este recunoscuta ca fiind un principal simptom al depresiei iar cercetarile in curs arata noi si noi legaturi intre creier si depresie.Persoanele cu anhedonie au o atitudine dezinteresata fata de tot ce le inconjoara. Nu reactioneaza adecvat, nu simt nimic. Cel mai bine este descrisa prin exemple reale ale persoanelor in cauza. O mama anhedonica nu are nicio bucurie jucandu-se cu copilul ei, un jucator de fotbal nu este bucuros atunci cand inscrie un gol, un adolescent este lasat indiferent de promovarea examenului de condus. De obicei este insotita de pierderea apetitului sexual.
Depresia afecteaza 1 din 5 oameni, fiind o afectiune cu potential fatal datorita riscului de sinucidere. Nu oricine sufera de depresie sufera si de anhedonie. Este rar intalnita in depresia usoara dar creeaza probleme serioase la cei cu depresie severa.
Multe studii au incercat sa identifice ariile specifice din creier care sunt implicate in patologia anhedoniei si depresiei , folosindu-se RMN-ul (rezonanta magnetica nucleara).
De exemplu, cand comunicam, folosim celulele din partea din fata a creierului. Cresterea activitatii neuronale duce la cresterea nevoii de oxigen a acestei zone; oxigenul e adus de hemoglobina iar RMN releva diferentele intre proprietatile magnetice ale Hb oxigentate si neoxigenate, cercetatorii observand schimbarile din creier in timp ce se produc.
Se pare ca in comparatie cu oamenii sanatosi depresivii prezinta: un hipocampus mai mic (zona responsabila de emotii), leziuni ale substantei albe, diferente in metabolismul cerebral.
In 2005 s-au comparat 12 oameni care sufereau de anhedonie si depresie cu 12 oameni sanatosi. 3 zone ale creierului functionau diferit:
- cortexul prefrontal ventromedial - legat de generarea empatiei si reglarea emotiilor negative
- striatul ventral - partea care semnaleaza recompensa
- amigdala - asociata cu dispozitia si cu amnezia fricii (memoria de scurta durata).
Toate cele trei zone sunt implicate in reactia creierului la stimului care provoaca tristete sau bucurie.
La persoanele cu anhedonie, cortexul prefronal trebuie sa lucreze mai mult pentru a inregistra stimulii placuti si s-a observat mai putin activitate in amigdala si in striatul ventral. Cercetatorii care au participat la acest studiu sunt de parere ca lipsa de activitate poate fi cauza lipsei de reactie a cortexului prefrontal la experientele care determina bucurie. Ca si efect, sistemul de recompensa al creierului cedeaza, rezultand anhedonia.
Se spera ca aceste descoperiri vor duce la tratamente noi care vor tinti regiuni specifice ale creierului.

miercuri, 1 decembrie 2010

Ziua Mondiala AntiSida

Fac acest post pentru a va spune ca azi, 1 decembrie este Ziua Mondiala Anti Sida, poate unii dintre voi nu stiati. In acelasi timp, la multi ani Romania! Imbatranesti frumos!
Nu vreau sa ma apuc acum sa scriu despre Hiv-Sida pentru ca gasiti la orice pas detalii si SPER ca stiti cu ce se "mananca" aceasta crunta boala. Mai am un post scris despre SIDA asa ca il puteti citi si gasi la arhiva.
Voi trece in revista doar niste numere:)
In toata lumea sunt aproximativ 33,2 milioane de persoane infectate cu HIV iar anul trecut 2,5 milioane au murit de SIDA.
In Romania in iunie 2008, erau raportati 9628 pacienti.
HIV nu are preferinte! Nu este interesat de varsta, sex, religie sau de numarul contactelor sexuale avute. Poate fi primul tau contact sau ultimul! Singura metoda de prevenire este prezervativul. Foloseste-l corect si vei avea o viata sexuala activa si sanatoasa.
SIDA nu se vindeca, nu exista vaccin. Tratamentul asigura doar cresterea calitatii vietii si prelungirea anilor de supravietuire.