vineri, 10 decembrie 2010

Anhedonia

Un cuvant ciudat.....o stare si mai ciudata! Stau si ma gandesc cate ciudatenii exista pe lumea aceasta.
Anhedonia este incapacitatea de a simti placere in timpul unor experiente ce ar trebuie sa produca placere. Cat de urata e chestia asta? :|
A fost studiata inca din secolul 19 dar ignorata pana pe la 1980. In prezenta este recunoscuta ca fiind un principal simptom al depresiei iar cercetarile in curs arata noi si noi legaturi intre creier si depresie.Persoanele cu anhedonie au o atitudine dezinteresata fata de tot ce le inconjoara. Nu reactioneaza adecvat, nu simt nimic. Cel mai bine este descrisa prin exemple reale ale persoanelor in cauza. O mama anhedonica nu are nicio bucurie jucandu-se cu copilul ei, un jucator de fotbal nu este bucuros atunci cand inscrie un gol, un adolescent este lasat indiferent de promovarea examenului de condus. De obicei este insotita de pierderea apetitului sexual.
Depresia afecteaza 1 din 5 oameni, fiind o afectiune cu potential fatal datorita riscului de sinucidere. Nu oricine sufera de depresie sufera si de anhedonie. Este rar intalnita in depresia usoara dar creeaza probleme serioase la cei cu depresie severa.
Multe studii au incercat sa identifice ariile specifice din creier care sunt implicate in patologia anhedoniei si depresiei , folosindu-se RMN-ul (rezonanta magnetica nucleara).
De exemplu, cand comunicam, folosim celulele din partea din fata a creierului. Cresterea activitatii neuronale duce la cresterea nevoii de oxigen a acestei zone; oxigenul e adus de hemoglobina iar RMN releva diferentele intre proprietatile magnetice ale Hb oxigentate si neoxigenate, cercetatorii observand schimbarile din creier in timp ce se produc.
Se pare ca in comparatie cu oamenii sanatosi depresivii prezinta: un hipocampus mai mic (zona responsabila de emotii), leziuni ale substantei albe, diferente in metabolismul cerebral.
In 2005 s-au comparat 12 oameni care sufereau de anhedonie si depresie cu 12 oameni sanatosi. 3 zone ale creierului functionau diferit:
- cortexul prefrontal ventromedial - legat de generarea empatiei si reglarea emotiilor negative
- striatul ventral - partea care semnaleaza recompensa
- amigdala - asociata cu dispozitia si cu amnezia fricii (memoria de scurta durata).
Toate cele trei zone sunt implicate in reactia creierului la stimului care provoaca tristete sau bucurie.
La persoanele cu anhedonie, cortexul prefronal trebuie sa lucreze mai mult pentru a inregistra stimulii placuti si s-a observat mai putin activitate in amigdala si in striatul ventral. Cercetatorii care au participat la acest studiu sunt de parere ca lipsa de activitate poate fi cauza lipsei de reactie a cortexului prefrontal la experientele care determina bucurie. Ca si efect, sistemul de recompensa al creierului cedeaza, rezultand anhedonia.
Se spera ca aceste descoperiri vor duce la tratamente noi care vor tinti regiuni specifice ale creierului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu