sâmbătă, 18 decembrie 2010

Mahjong!

Cred ca majoritatea dintre noi ne aducem aminte de un joc atunci cand auzim de mahjong. Cu multe piese ca de domino, colorate diferit, ne jucam pe calculator. Multa lume nu stie ca Mahjong se joaca si in realitate, bineinteles prin Asia, la un joc participand 4 persoane. Ei bine....Conform medicilor din Hong Kong, jocul chinezesc cu piese Mahjong poate provoca epilepsie. Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa examinarea mai multor cazuri in care oamenii pareau ca sufera de accese induse de Mahjong. Aparent, jocul chinezesc ducea la aparitia unor comportamente asemanatoare cu epilepsia. Cercetatorii au studiat 23 de cazuri in Taiwan si Hong Kong, care sufereau de aceste "apucaturi" induse de Mahjong si au descoperit ca sindromul afecteaza mai ales barbatii. Se pare ca un pacient a observat absenta comportamentului cand a abandonat jocul pentru o perioada, dar accesele au reaparut cand a inceput sa se joace din nou. Cercetatorii spun ca cel mai bun mod de a preveni aparitia acestui sindrom este evitarea jocului.
O larga varietate de triggeri pot provoca instalarea sau cauza accese la pacientii care au epilepsie si este controlata; consumul de alcool, modificari hormonale datorate ciclului menstrual, privarea de somn, lumina intermitenta, stressul pot duce la aparitia comportamentelor variate la persoanele susceptibile. Mahjong este jucat de patru persoane aflate in jurul unei mese de joc si presupune miscarea rapida a pieselor; adesea implica si noroc si poate reprezenta pentru unii o obsesie. Jocul este de societate pana la extrem si este jucat adesea in saloane inghesuite, uneori chiar ca sesiuni-maraton. Medicii conchid ca sindromul afecteaza mult mai mult barbatii decat femeile, cu o varsta in jur de 54 de ani.
Mahjong este un joc solicitant, care solicita memorie, concentrare, calcule rapide, luarea unor decizii si urmarirea cursului jocului si cercetatorii spun ca numai privitul acestui joc poate afecta anumite persoane.
Ei sunt de parere ca designul distinctiv al pieselor de Mahjong si sunetul pieselor lovindu-se de masa pot contribui la aparitia acestui sindrom.
Echipa de cercetatori spune ca fenomenul "epilepsia Mahjong" este o afectiune speciala si nu trebuie confundata cu stressul si oboseala asociate cu jocul.
Asa ca aveti grija ce si cat va jucati in viitor! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu