sâmbătă, 28 mai 2011

Vine vara, hai cu bronzul!

Toata lumea isi doreste un bronz frumos imediat cum soarele straluceste mai tare si ne imbracam cat mai lejer, in special domnisoarele si doamnele. Imbracate in culori care de care mai deschise, le admiram bronzul. Bineinteles, o buna parte dintre domnisoare apeleaza la bronzarea artificiala inca de prin aprilie-mai. Dar oare stiu ca aceasta modalitate nu e tocmai sanatoasa pentru piele ? Orice bronzare, fara mijloace adecvate de protectie, este periculoasa.Expertii in sanatate publica, dar si dermatologii avertizeaza amatorii asupra bronzarii atat pe cale naturala, cat si artificiala, care nu prezinta nici un avantaj pentru sanatate, din contra, maresc riscurile aparitiei unor boli precum cancerul de piele. Din 1980 si pana acum, numarul cazurilor de cancer s-a mai mult decat dublat.
Chiar daca principalul motiv este de natura estetica, o astfel de activitate duce la imbatranirea prematura a pielii, aparitia ridurilor si a petelor negre.
Razele ultraviolete responsabile cu bronzarea sunt UVA si UVB, care, la om, sunt cancerigene. Bronzul nu este un semn al sanatatii, ci o reactie a pielii care arata ca a suferit afectiuni celulare profunde. Radiata ultravioleta a soarelui reprezinta in zilele noastre un pericol crescut in legatura cu fenomenul de subtiere a stratului de ozon al stratosferei, care, in mod normal, contribuie la protejarea noastra contra razelor ultraviolete. Expunerea la razele ultraviolete poate produce de asemenea leziuni oculare precum cataractele.Razele UVB provoaca inrosiri si arderi ale pielii. Efectele lor se limiteaza la epiderma. Ele produc un bronzat intarziat, ce apare dupa formarea pigmentului negru al pielii, numit melanina, dupa 48-72 de ore de la expunere. Razele UVB sunt principala cauza a cancerului de piele. Vitamina D3 produsa de razele UVB ajuta la mentinerea in organism a unui nivel sanatos de calciu si fosfor, care contribuie la prevenirea rahitismului si a osteoporozei, la fel ca si la alte afectiuni fizice si cutanate. Un doctor, Alan B. Fleischer, a demonstrat ca ele pot inlatura psoriazisul, deci nu sunt atat de rele decat daca "se abuzeaza" de statul la soare.
Razele UVA penetreaza straturile profunde ale pielii, deteriorand astfel fibrele de elastina si de colagen ale dermei. Razele UVA nu ard pielea precum cele UVB, dar produc o pigmentare in minutele urmatoare expunerii care nu este datorata formarii unei noi melanine, ci a oxidarii melaninei deja prezente in piele. Prin razele UVA se produce o bronzare de scurta durata.
Se spune ca bronzarea artificiala este mai sigura decat bronzarea naturala. De fapt, nu este adevarat, caci, chiar daca lampile de bronzat folosesc razele UVA, pentru ca nu ard precum cele UVB, acestea din urma pot fi prezente in proportie suficienta in radiatia artificiala pentru a cauza arsuri. De fapt, razele UVA, despre care s-a crezut, din greseala, ca sunt mai putin periculoase decat cele UVB, au in aceeasi proportie proprietati cancerigene.
O alta idee gresita este aceea prin care se spune ca bronzarea artificiala este folositoare pentru pregatirea pielii inainte de a pleca in vacanta. Iata explicatia: o expunere de 20 de minute intr-un pat de bronzat poate fi echivalentul, in ceea ce priveste razele UVA, a petrecerii a doua ore de plaja sub razele puternice ale soarelui de la amiaza. Prin aceasta practica, pielea este expusa unei doze de raze UVA de la trei la sase ori mai puternice decat la lumina solara. Dermatologii sunt de parere ca bronzarea artificiala nu ofera cu adevarat protectie eficace contra razelor solare eventuale din timpul vacantei. Persoanele care au pielea deschisa, ochii albastri, parul roscat sau blond sau au pete rosiatice se bronzeaza foarte prost, pielea lor arzandu-se cu usurinta si avand tendinta aparitiei petelor negre.
Cum afectiunile pielii cauzate de expunerea la razele ultraviolete se acumuleaza de-a lungul anilor, trebuie sa ne aparam de aceste raze inca din copilarie, deoarece se estimeaza ca intre 60%-80% dintre expunerile la soare ale unei persoane au loc inainte de varsta de 18 ani. Asa ca protejati-va copiii!
Ca si sfaturi:
- precautii pentru bebelusi: tineti-i la umbra si asigurati-va ca sunt bine protejati de soare printr-o palarie cu bor mare si haine corespunzatoare!
- dati exemplu celor mai tineri: stati la umbra, chiar si la plaja, folosind umbrela, purtati palarie!
- aveti grija de copaci, pentru ca ei va ofera umbra!
- purtati ochelari de soare cu lentile fumurii, care protejeaza contra razelor UVA, dar si UVB!
- evitati expunerea la soare intre orele 11:00 si 16:00, atunci cand intensitatea razelor ultraviolete este maxima!
- daca expunerea la soare este inevitabila, este recomandat sa folositi o crema solara aprobata de Asociatia de Dermatologie care sa aiba factorul de protectie solara 20+ . Daca pielea dumneavoastra este deja bronzata, nu mizati pe acest lucru pentru a va proteja de razele de soare, pentru ca bronzul nu este echivalentul decat al unui factor de protectie solara de cel putin 4!
- fiti atenti la medicamentele care cauzeaza o fotosensibilitate a pielii. Consultati-va medicul pentru ca unele pot produce o iritare a pielii, roseata, inflamatii!
- depistarea cancerului: examinati-va regulat pielea! Consultati un medic daca o alunita sau o pata pigmentara ia o forma asimetrica, daca diametrul ei creste, daca leziunea isi schimba culoarea, sangereaza sau produce o stare de mancarime sau daca o rana refuza sa se cicatrizeze!
- nu va expuneti inutil si nu abuzati de soare si nu recurgeti la bronzarea artificiala!
In legatura cu cancerul de piele, factorii favorizanti sunt: ereditatea, abuzul de soare, tabagismul si dietele bogate in grasimi, pigmentarea slaba intalnita la persoanele roscate si blonde cu ten laptos.

www.netmedic.ro
www.feminista.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu