Ochiul rosu sau conjunctivita este definit ca inflamatia membranelor (conjunctiva) care acopera albul ochilor si membranelor de pe partea interioara a pleoapelor. Ele reactioneaza la o gama larga de bacterii, virusi, agenti alergenici / toxici.
Nu exista o categorie de varsta aparte. Poate sa apara la oricine.
Cauze:
- virale - cel mai frecvent virus este Adenovirus, cu simptome: descarcare apoasa care nu este verde/galbena la culoare, congestia sinusurilor si secretii nazale. Conjunctivita virala este frecventa toamna tarziu si primavara devreme.
- bacteriene - frecvent Stafilococi si Streptococi, cu simptome: durere oculara, umflaturi, mancarime, secretii groase verzi/galbene, umflarea ganglionilor din fata urechilor.
- o cauza aparte - Chlamydia - poate provoca ochi rosii la adulti si nou-nascuti. Aceasta poate fi dobandita si prin transmitere sexuala. Se trateaza cu eritromicina/tetraciclina (la cei > 8ani).
- alergii - cu mancarime intensa, lacrimare si umflarea membranelor ochilor, durere minima sau absenta; agenti: polen, praf, par de animale.
- agenti chimici - iritanti de uz casnic, sprayuri, obiecte straine in ochi, poluanti industriali etc.Spalarea rapida pe ochi, cu apa din abundenta, este foarte importanta daca o substanta iritanta intra in ochi.
- hemoragia subconjunctivala sau roseata Bright - atunci cand micile vase de sange care acopera albul ochiului se rup de la un traumatism sau de la modificarile tensiunii in cap (ras puternic, varsaturi, scufundari in apa); in general este inofensiva si nu afecteaza vederea.
Daca exista o infectie microbiana medicul oftalmolog poate prescrie antibiotice sub forma de picaturi. Altfel, iti poate recomanda alte metode: stergerea ochilor cu comprese calde, folosirea lacrimilor artificiale sau a picaturilor oculare lubrifiante.
Conjunctivita se poate raspandi de la o persoana la alta prin orice tip de contact direct sau indirect. Asadar, pana cand mancarimea, durerea si lacrimatul nu se opresc, persoanele cu aceasta afectiune ar trebui sa evite contactul cu altii. Mai jos gasesti cateva sfaturi:
- Spala-ti frecvent mainile
- Foloseste o batista de unica folosinta de fiecare data cand te stergi la ochi
- Arunca imediat batistele folosite
- Nu folosi la comun prosoapele tale, batistele sau lenjeria de pat
- Nu imprumuta ochelarii de soare, produsele de machiat, picaturile de ochi sau orice altceva ce vine in contact cu ochii tai.
www.boli.ro
www.bausch.ro
www.ghidmedicina.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu