joi, 4 septembrie 2014

Cata apa trebuie sa bei pe zi?

     Peste tot auzim sfaturi privind hidratarea noastra zilnica si cat si cum si de ce sa bem o anumita cantitate de apa in fiecare zi. Ce este adevarat si ce nu?
     Stim ca apa este esentiala pentru sanatate. Se spune ca se poate trai pana la o luna fara alimentatie dar fara apa doar pana la o saptamana. Corpul nostru contine 60% apa, cu un rol esential in organism.
     Cata apa trebuie sa bem in fiecare zi? O intrebare simpla, raspunsuri de peste tot....dar cum este corect ?
     Numeroase studii au aratat rolul vital, esential al apei pentru organism, insa nevoia de apa difera de la o persoana la alta si depinde de multi factori : clima, starea de sanatate, tipul de activitate realizat, etc.
     Deoarece corpul nu poate tolera pierderi mari de apa, consumul trebuie sa fie pe masura pierderii. De exemplu, daca facem sport si transpiram mult, ar trebui sa bem apa mai frecvent, inainte, in timpul si dupa activitatea fizica.
     Intr-o clima temperata ca in Romania, cantitatea de lichide consumata este adecvata daca bei suficient incat sa nu ai senzatia de sete si sa produci 1.5 litri sau mai mult de urina deschisa la culoare, galben-pai.
Institutul American de Nutritie recomanda un consum de 3 litri pentru barbati (1.31 ml/kcal) si 2.2 litri pentru femei (1.2 ml/kcal).
     Din cantitatea totala de apa pe care o consumam, 70-80% este obtinuta din lichide iar restul provine din ceea ce mancam: supa, alimente cu continut ridicat in apa (telina, rosii, portocale, pepeni, lapte, sucuri).
     Apa este cea mai buna alegere, nu are calorii, este ieftina si usor accesibila.
     Sfaturi pentru a bea o cantitate de apa adecvata zilnic:

  • tine cu tine mereu o sticla de apa
  • alege apa in locul bauturilor indulcite, te ajuta si la greutate insa nu te slabeste in regim solitar!
  • adauga putina lamaie
  • fa-ti un obicei din a bea apa
  • bea apa cand ai senzatie de foame dar tine minte, foamea adevarata nu va fi potolita cu apa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu