marți, 9 noiembrie 2010

Prevenirea stresului

Am gasit un articol interesant pe www.sfatulmedicului.ro si il impartasesc si aici. Este vorba despre anumite alimente care se pare ca pot preveni sau ameliora stresul cu care toti ne confruntam la un moment dat.
In primul rand, ce este stresul? El este definit ca un raspuns al organismului la cerinte sau solicitari exercitate de numerosi agenti cauzali - psihici, fizici, chimici, biologici.Complicatiile tardive ale stresului pot include:
- hipertensiunea arteriala
- infarctul miocardic
- accidentul vascular cerebral
- depresie, anxietate
- obezitate.In acelasi timp sistemul imunitar este slabit. Agentii implicati in aparitia stresului declanseaza la nivel cerebral, in hipofiza, "reactia de alarma", care stimuleaza secretia de corticotrofina (ACTH) si prin aceasta se secreta hormonii suprarenalieni (cortizol) ce modifica echilibrul psihofiziologic al subiectului ducand la tahicardie, hiperventilatie si vasoconstrictie arteriala.
Se pare ca urmatoarele alimente ar ajuta in batalia cu stresul deoarece contin antioxidanti si mentin nivelul neurotransmitatorilor ridicati pentru o stare permanenta de bine:
- asparagus - contine acid folic care face parte din complexul vitaminelor B - produce serotonina, cu actiune pozitiva asupra starii psihice;
- carne de vita - contine Zn, Fe, vitamine B;
- lapte - cu o cantitate crescuta de antioxidanti, proteine, Ca, mai ales pentru intarirea sistemului muscular;
- branza - cu o cantitate mare de proteine si Ca, dar saraca in zahar, nu determina astfel cresterea glicemiei;
- portocale - cu multa vitamina C - antioxidant natural;
- migdale - cu vitamine B2 si E, Mg, Zn;
- afine - cu vitamina C si alti antioxidanti;
- ton - cu vitamina B6 si B12 ce determina o stare de bine;
- cereale fortifiante - cu acid folic si vitamine B;
- cartofi - cu carbohidrati complecsi ce scad intensitatea raspunsului organismului la stres.
Ce trebuie evitat?
- cafeina - creste nivelul hormonilor ce provoaca stresul si determina insomnie;
- alcoolul - duce la aparitia depresiei si deshidrateaza organismul;
- gustarile dulci - cand te simti stresat/a cresc nivelul de zahar brusc si apoi il scad la fel de repede determinand pierderea energiei din organism;
- fumatul - consuma din cantitatea de antioxidanti din organism.

Un comentariu:

  1. mda...cafeina, alcool, nicotina...
    apropos, din cate stiam eu cofeina e agonist adrenergic, iar adrenalina e hormonul de raspuns la stres.
    alcoolul scade activitatea simpaticului, iar nicotina e agonist colinergic. ceva nu e bine in rationamentul asta.
    da' sexul nu reduce stresul?

    RăspundețiȘtergere