In primul rand, ce este stresul? El este definit ca un raspuns al organismului la cerinte sau solicitari exercitate de numerosi agenti cauzali - psihici, fizici, chimici, biologici.

- hipertensiunea arteriala
- infarctul miocardic
- accidentul vascular cerebral
- depresie, anxietate
- obezitate.

Se pare ca urmatoarele alimente ar ajuta in batalia cu stresul deoarece contin antioxidanti si mentin nivelul neurotransmitatorilor ridicati pentru o stare permanenta de bine:
- asparagus - contine acid folic care face parte din complexul vitaminelor B - produce serotonina, cu actiune pozitiva asupra starii psihice;
- carne de vita - contine Zn, Fe, vitamine B;
- lapte - cu o cantitate crescuta de antioxidanti, proteine, Ca, mai ales pentru intarirea sistemului muscular;
- branza - cu o cantitate mare de proteine si Ca, dar saraca in zahar, nu determina astfel cresterea glicemiei;
- portocale - cu multa vitamina C - antioxidant natural;
- migdale - cu vitamine B2 si E, Mg, Zn;
- afine - cu vitamina C si alti antioxidanti;
- ton - cu vitamina B6 si B12 ce determina o stare de bine;
- cereale fortifiante - cu acid folic si vitamine B;
- cartofi - cu carbohidrati complecsi ce scad intensitatea raspunsului organismului la stres.
Ce trebuie evitat?
- cafeina - creste nivelul hormonilor ce provoaca stresul si determina insomnie;
- alcoolul - duce la aparitia depresiei si deshidrateaza organismul;
- gustarile dulci - cand te simti stresat/a cresc nivelul de zahar brusc si apoi il scad la fel de repede determinand pierderea energiei din organism;
- fumatul - consuma din cantitatea de antioxidanti din organism.
mda...cafeina, alcool, nicotina...
RăspundețiȘtergereapropos, din cate stiam eu cofeina e agonist adrenergic, iar adrenalina e hormonul de raspuns la stres.
alcoolul scade activitatea simpaticului, iar nicotina e agonist colinergic. ceva nu e bine in rationamentul asta.
da' sexul nu reduce stresul?