Astazi, 14 noiembrie, este Ziua Mondiala AntiDiabet.
Diabetul zaharat este cea mai frecventa boala endocrina. Metabolismul intregului organism este perturbat, in special cel al glucidelor. Complicatiile pot afecta ochii, rinichii, nervii si vasele de sange.
Aceasta boala se caracterizeaza prin hiposecretia de insulina in organism sau nefolosirea ei in mod eficient de catre acesta.
2-6% din populatia Europei si Americii de Nord sufera de diabet zaharat. In anul 2000 in Romania existau 1 milion de diabetici, iar pana in 2030 se preconizeaza un numar de 2 milioane de persoane care vor suferi de DZ.
Tipurile de diabet se clasifica in functie de manifestarile si cauzele distincte:
- DZ tip 1 insulino dependent
- DZ tip 2 noninsulino dependent
Cauze: aparitia ambelor tipuri este legata de factorii ereditari dar sa nu uitam si factorii de mediu care au si ei un rol important. Pentru tipul 1 se pare ca exista un virus care infecteaza celulele beta din pancreas, producatoare de insulina, distrugandu-le sau declansand o reactie autoimuna. Un alt factori al DZ 1 ar fi consumul de lapte de vaca sau produse lactate la sugarul mic. Pentru tipul 2 greutatea corporala excesiva si sedentarismul ar fi cauzatoare. Alti factori incriminati: stresul psihic excesiv, abuzul alimentar, excesul de produse zaharoase. Cand nu exista vreo alta boala asociata, vorbim de diabet zaharat primar. Cand pot fi identificate tulburari ce cauzeaza sau favorizeaza dezvoltarea diabetului vorbim de diabet zaharat secundar, cum ar fi boli ce afecteaza pancreasul (pancreatita cronica), tulburari hormonale (acromegalia), diabet indus de medicamente sau substante chimice.
DZ tip 1 apare de obicei la copii si necesita injectii cu insulina deoarece nu mai este produsa de pancreas.
DZ tip 2 apare la adulti (40 ani) sau mai tarziu, pe seama supraponderabilitatii, insulina in acest caz neindeplinindu-si rolul asa cum trebuie.
Simptomele variaza de la caz la caz, in general: polidipsie, poliurie, polifagie, cresterea concentratiei de glucoza in sange si uneori si in urina (glicozurie).
Educatia pacientului in diabet este esentiala pentru prevenirea complicatiilor cronice ale acestei boli. Lipsa de informare sau avertizare a pacientilor, in special a celor tip 2, privind importanta autocontrolului glicemiei duce la complicatii nefaste, suferinte si cheltuieli mari pentru ingrijirea lor.
Cele mai grave complicatii posibil letale sunt cele acute. Acestea apar prin scaderea sau cresterea marcata a nivelului de zahar din sange (hipogliocemia cu coma hipoglicemica, cetoacidoza diabetica la diabeticii insulino dependenti, coma noncetonica hiperosmolara de la cei noninsulinodependenti).
Complicatiile tardive apar de obicei la 15-20 de ani dupa aparitia hiperglicemiei manifeste.La diabetici ateroscleroza apare mai extinsa si mai repede. Bolile cardiovasculare (cardiopatii, infarct miocardic, AVC) au o frecventa crescuta. Retinopatia diabetica apare la 85% din pacienti. Nefropatia diabetica produce leziuni la nivelul vaselor sangvine ale rinichilor, afecteaza 35% din pacientii tip 1.
Toate studiile de specialitate arata ca numai prin testarea glicemiei regulat va puteti mentine diabetul sub control si puteti evita complicatiile acestuia. Chiar daca nu sunteti cunoscut cu diabet sau fara antecedente in familie este bine sa mergeti la un control medical cel putin o data la 6 luni.
Tratamentul DZ este destul de complex dar se pare ca activitatea fizica are un rol important, fiind considerata alaturi de terapia nutritionala si cea medicamentoasa drept una dintre cele 3 modalitati principale de combatere a DZ.
Un studiu recent efectuat in Anglia arata ca riscul de mortalitate cardiovasculara este mai mic in comparatie cu cei sedentari cu 25% la barbatii cu o activitate fizica moderata, cu 34% la cei cu o activitate fizica regulata si cu 71% la grupul atletic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu