Amigdalita sau tonsilita este inflamatia acuta cronica a amigdalelor - glande de mici dimensiuni, cu forma de migdale, localizate in perimetrul faringelui de o parte si de alta a omusorului, posterior de limba.
Amigdalita este cel mai frecvent cauzata de o infectie virala, insa poate fi determinata si de catre bacterii.Virusii care cauzeaza boala sunt adesea cei care afecteaza tractul respirator. Acestia includ virusul gripal (influenza), virusul parainfluenza (cauzeaza laringita si crup), precum si adenovirusul, enterovirusul si rinovirusul.Amigdalita bacteriana poate fi cauzata de variate tipuri de bacterii, insa cel mai frecvent este determinata de streptococii de grup A.
Simptomul principal este reprezentat de durere in gat. Alte simptome: amigdale inflamate si eritematoase (inrosite), durere la inghitire, febra, tuse, dureri de cap, oboseala, pete albicioase pline cu puroi pe suprafata amigdalelor, noduli limfatici mariti la nivelul gatului; rar pot sa apara: varsaturi, constipatie, dificultate la deschiderea gurii. Daca amigdalita este cauzata de un virus, precum virusul gripal, apar si simptome gripale, precum scurgeri nazale. Daca boala este determinata de bacterii, pacientul poate prezenta iritatii cutanate sau inrosirea fetei (eritem facial).Complicatiile apar foarte rar si cuprind: abcese in jurul amigdalelor, umflarea fetei si a gatului, infectia urechii medii (otita), septicemie (daca bacteriile ajung in sange).
Indiferent daca amigdalita este de cauza virala sau bacteriana, cel mai probabil sistemul imun va indeparta infectia in cateva zile.Deoarece majoritatea cazurilor de amigdalita sunt provocate de virusi, ele nu raspund la tratament cu antibiotice. De obicei, boala se vindeca de la sine, insa pacientul poate lua paracetamol sau ibuprofen pentru a reduce simptomele, precum durere in gat, cefalee si febra. Ibuprofenul nu trebuie administrat daca bolnavul prezinta un istoric de ulcere gastrice, indigestie, astm, sau afectiuni renale. De asemenea, ibuprofenul nu este recomandat femeilor insarcinate.
Tratamentul amigdalitei bacteriene consta in administrare de antibiotice. Insa, studiile au aratat ca antibioticele nu reduc semnificativ simptomele. De asemenea, studiile au dovedit ca rezultatele maxime se observa de la a 3-a zi de la inceperea tratamentului cu antibiotice.
Daca pacientul prezinta episoade recurente de amigdalita (5 sau mai multe intr-un an) sau daca simptomele sunt severe, se poate apela la excizia chirurgicala a amigdalelor (tonsilectomie).
www.sfatmedical.ro
Interesant eu ieri pe la pranz m-am culcat vreo 3 ---4 ore si cand m-am trezit ma durea gatu cand inghiteam iar astazi de dimineata m-am uitat si am un punct alb pe amigdalita stanga ..
RăspundețiȘtergere