joi, 28 iulie 2011

7 boli ale epocii moderne

La vremuri noi se pare ca apar si boli noi. Si nu ma refer aici la consumul de tip fast food ce ne face sa avem diabet, hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, etc. Astea nu mai sunt noutati. Altele sunt: boli parsive care in urma cu un secol nici nu existau si care acum isi arata ghearele.

1. Vederea stricata de computer - am mai scris despre asta si intr-un alt post - cu cat stai mai mult in fata calculatorului, ori la slujba ori acasa, risti sa suferi de astenopie (ocupationala sau doar pentru ca te joci in fata PC-ului acasa) - boala manifestata prin : inrosirea ochilor, senzatia de uscaciune si usturime, vedere incetosata/dubla, dureri de cap. Cateva solutii pentru imbunatatirea situatiei: monitorul lasa-l la 60 cm de tine, fontul scrisului ajusteaza-l dupa cum vezi mai bine, la 20-30 minute fa o pauza de cateva minute fara sa te mai uiti la monitor.

2.Surzenia datorata castilor - problema frecventa in randul tinerilor/adolescentilor care au tendinta sa asculte muzica ore in sir, tot si tot mai tare. Unii ajung sa asculte muzica si la intensitatea de 110-120 decibeli (cat o drujba). Dupa ani de zile aparatul auditiv se uzeaza. Copiii surzesc de tineri si numai din vina lor. Solutii: volumul mai incet, mai putin timp cu castile in urechi, pe cat posibil castile externe sunt mai putin riscante datorita izolarii mai bune a urechii.

3. e-tromboza - tromboza venoasa profunda inseamna aparitia unui cheag de sange in venele membrelor inferioare din cauza statului pe scaun prelungit. Cheagul realizat poate produce ravagii la distanta, portiuni din el se pot rupe si ajunge la plamani sau la creier. O situatia riscanta frecventa este statul la calculator (!). Se recomanda: o data pe ora ridicati-va de la calculator, faceti miscari usoare cu piciorul, bateti tactul cu varful picioarelor, beti lichide.

4. Tulburarea anxioasa generalizata - Cu totii avem temeri si griji dar, atunci cand toate acestea iau aspectul unei ingrijorari excesive in raport cu situatia reala, cand ai sentimentul ca nu mai poti indura tot ce se intampla, cand ti se pare ca viata a devenit aproape imposibil de suportat, s-ar putea sa suferi de ceea ce, recent, psihologii au denumit anxietate generalizata. Tulburarea e, foarte probabil, favorizata de "bombardamentul" mediatic cu informatii neplacute, care te fac sa devii acut si dureros constient de toate relele lumii - de criza economica, amenintarea terorismului, infractionalitate - si creeaza un sentiment coplesitor de nesiguranta si de pericol. E nevoie de tratament - cu medicamente anxiolitice, cu antidepresive si cu psihoterapie.

5. Ortorexia - asta e una destul de ciudata si care arata cat de mare e puterea mass media asupra noastra. Avalansa de avertismente privind pericolul unei alimentatii nesanatoase, cascada de informatii legate de chimicalele dubioase pe care le contine mancarea si de efectele grave ale acestora asupra sanatatii i-au facut pe multi oameni sa dezvolte o adevarat obsesie a hranei sanatoase.Pe termen lung, ortorexicii ajung sa slabeasca excesiv, devitalizandu-si organismul pana la un nivel care le pune viata in pericol.

6. Sindromul cladirii bolnave - o denumire mai corecta ar fi sindromul cladirii care ne imbolnaveste, pentru ca exact asta se intampla - oamenii care lucreaza sau locuiesc intr-o cladire moderna, supraizolata, climatizata, prezinta anumite probleme de sanatate.Se vorbeste despre o cladire bolnava atunci cand ocupantii acesteia acuza niste simptome neplacute a caror cauza nu poate fi depistata. In asemenea, situatii, se presupune ca de vina e cladirea - de obicei o cladire noua sau recent renovata, cu izolatie performanta, sisteme de aer conditionat, geamuri facute sa nu se deschida (doar exista climatizare, nu?), incalzire centrala. Simptome: oamenii nu se simt bine, dimpotriva: sufera de dureri de cap, iritatii ale ochilor, faringelui sau mucoasei nazale, tuse, uscaciune sau mancarimi ale pielii, chiar senzatii de greata, oboseala accentuata si sensibilitate la mirosuri.Se pare ca excesul de "artificial" si scaderea proportionala a ponderii "naturalului" au o influenta foarte proasta asupra sanatatii umane.

7. Tulburarea anxioasa sociala - cei care sufera de anxietate sociala sunt chinuiti de sentimentul de a fi permanent urmariti, priviti si judecati de altii si se tem intr-una sa nu faca vreun lucru care sa-i puna intr-o lumina proasta. E evident ce dificila devine viata cuiva in asemenea conditii, cat de greu trebuie sa li se para acestor oameni sa mearga la scoala, la lucru sau pur si simplu sa iasa pe strada. Pentru un om care nu sufera de asa ceva, e greu de inteles cum e posibil ca simplul fapt de a fi privit, pe strada, de oameni - in cel mai firesc si inofensiv mod - sa ii faca pe acesti anxiosi sa tremure, sa transpire, sa ameteasca, sa-si simta stomacul rasucindu-se si inima batandu-le sa le sara din piept. Insa chiar asa se intampla; cei afectati de anxietate sociala sufera foarte mult si ajung sa nu mai poata duce o viata normală.O combinatie de medicamente specifice si psihoterapie ii poate ajuta enorm.

www.descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu