De ce inima "respira" greu cateodata?Cateva explicatii o sa va ofer insa despre tratamentul insuficientei cardiace nu voi spune prea multe, fiind prea complex pentru a fi scris aici. Insuficienta cardiaca este rezultatul unei boli cardiace. Ea poate afecta inima dreapta, inima stanga sau pe amandoua. Aparitia IC poate fi favorizata si de hipertiroidie, o anemie mai serioasa sau o tulburare de ritm. IC stanga poate fi consecutiva unei hipertensiuni arteriale, unei insuficiente aortice sau mitrale, unei cardiopatii ischemice sau miocardiopatii.In ultima vreme insuficienta cardiaca este in continua crestere. Are un prognostic sumbru, durata de viata din momentul aflarii diagnosticului fiind de 3,5-4,5 ani. Cauza de deces este la peste 50% dintre cazuri disfunctia progresiva de pompa, in timp ce moartea subita cardiaca este raspunzatoare de decesul a un sfert dintre pacientii diagnosticati deja cu insuficienta cardiaca.
Printre simptomele IC se numara: oboseala frecventa, jena la respiratie (dispnee) initial la efort si apoi in repaus, cresterea tensiunii sistemului venos, cresterea in volum a ficatului, edeme ale gleznelor si gambelor, tulburari digestive, tuse uscata.
Insuficienta cardiaca este de obicei o boala de lunga durata, cu o evolutie lenta. Inima pacientului isi diminueaza incetul cu incetul rolul de a pompa sangele, pana la momentul diagnosticarii certe. Diagnosticul de insuficienta cardiaca se pune pe baza unei evaluari clinice care pleaca de la antecedentele pacientului, de la examenul fizic. Diagnosticul se stabileste in urma realizarii investigatiilor paraclinice adecvate (analize de laborator, EKG, Rx toracica, ecografia cardiaca). Tratamentul actual al insuficientei cardiace este interdisciplinar, complex si secvential. Terapia farmacologica si cea neconventionala dovedesc ameliorarea marcanta a capacitatii functionale, a calitatii vietii, a reintegrarii sociale si a ratei supravietuirii. Transplantul de cord este, in multe dintre cazuri, singura solutie pentru supravietuire.Recomandari privitoare la stilul de viata al bolnavilor cu IC ar fi: dieta fara sare, odihna, limitarea activitatii fizice, monitorizarea lichidelor consumate, renuntarea la fumat, evitarea abuzului de alcool, controlarea eficienta a tensiunii arteriale, diuretice pentru eliminarea apei si a sarii din organism.
Complicatiile insuficientei cardiace sunt multiple, in mare parte insa pot fi tratate. Dintre acestea amintim: edemul pulmonar, accidentul vascular cerebral (AVC), aritmiile, ce pot determina pierderea constientei sau moartea subita. De asemenea, este vorba si de insuficienta functionala a unor organe (rinichi, ficat, creier), tromboze, ciroza hepatica de cauza cardiaca si infectii bronhopulmonare.
Odata controlata insuficienta cardiaca, trebuie tratata si cauza ei. Astfel, o boala valvulara poate fi ameliorata prin procedee chirurgicale, iar o cardiopatie ischemica poate fi tratata prin pontaj aortocoronarian sau printr-o angioplastie coronariana transcutanata (sunteti cu mine? :)) ).
Atitudinea si nivelul de participare la tratament a bolnavului cu insuficienta cardiaca poate avea un impact deosebit asupra acestuia. Faptul ca acesta se poate ingriji singur, are un rol benefic asupra psihicului si starii de sanatate. Respectarea tratamentului, efectuarea de exercitii fizice, o dieta corespunzatoare, sunt modificari ale stilului de viata ce vor controla simptomele de insuficienta cardiaca si vor preveni agravarea brusca a acesteia.
Pacientii cu insuficienta cardiaca vor trebui sa faca fata pe tot parcursul bolii, problemelor emotionale si legate de limitarea capacitatii de efort ce ii vor impiedica in abilitatea de a duce o viata activa. Deoarece insuficienta cardiaca este o boala cu evolutie indelungata, pacientul va avea numeroase intalniri cu diferiti medici si va trebui sa invete sa coopereze cu acestia, in vederea obtinerii celui mai bun tratament care sa-i permita sa duca o viata cat mai apropiata de normal.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu