sâmbătă, 13 martie 2010

Palpitatiile

Este cineva care sa nu fi trait aceasta senzatie? Cum era treaba cu fluturasii in stomac? Asa ceva este si cu inima, doar ca fluturasii se transforma in palpitatii :)).
Intr-o singura zi, o inima normala se contracta de aproximativ 100 000 de ori la o rata de 60-100 pe minut. Atunci cand depaseste 100 de batai pe minut apare tahi
cardia (implicit sub 60 apare bradicardia).Palpitatiile sunt senzatii de batai cardiace rapide, falfaire sau tropaiala. Adesea nu sunt periculoase. Dar cateodata ele pot fi semnul unei probleme cardiace serioase, cum ar fi un ritm cardiac anormal. Unii oameni descriu o vaga "falfaire" in piept sau senzatia lipsei unei batai in timp ce altii noteaza o senzatie de "lovitura de tun” sau simt inima ca „sarind din piept”.Multi oameni experimenteaza batai rapide si tranzitorii ale inimii ca raspuns la o activitate fizica intensa, stress, anxietate, consum de alimente sau bauturi ce contin cofeina. Se numeste tahicardie sinusala. Ea poate aparea si la pacientii cu hipertiroidism, la cei cu febra inalta sau dupa unele medicamente. Cauzele palpitatiilor:
- legate de inima: la cei cu batai neregulate ale inimii sau cu aritmii (schimbari ale ritmului batailor inimii); in general palpitatiile si bataile neregulate nu sunt periculoase; cateodata insa intreruperea ritmului normal poate fi o problema serioasa; palpitatiile pot aparea si la cei cu probleme valvulare (valvele ajuta la miscarea sangelui prin inima, sunt doua, mitrala si tricuspida).
- nelegate de inima: anumite medicamente, suplimente naturiste si droguri pot stimula inima sa bata mai repede; printre acestea sunt inhalatoarele pentru astm (spray), decongestionantele; cofeina produce si ea palpitatii, alaturi de tutun; alte cauze - febra, graviditatea, menopauza, efortul fizic.Pentru evaluarea pacientilor cu palpitatii este important de aflat daca acestea se datoreaza artimiilor posibile. Testele pentru aritmii includ electrocardiograma de repaus (EKG), monitorizarea ritmului timp de 24 de ore (Holter) si un test de efort maximal. Ocazional, cateterizarea cardiaca cu angiografie se face pentru a detecta boala arterelor coronare sau ale valvelor cardiace, care sunt factori declansatori ai aritmiilor. Testele sanguine sunt facute pentru a masura nivelul hormonilor tiroidieni, potasiului, magneziului si medicamentelor.
Cum puteti preveni palpitatiile?
- evitati cofeina, alcoolul, tutunul.
- informati-va medicul despre medicamentele si suplimentele naturiste pe care le luati.
- tineti o evidenta a palpitatiilor, notati momentul cand a aparut si ce faceati in acel moment, pentru a da informatiile medicului.
Inca anumite lucruri de retinut!
- palpitatiile pot aparea fara o boala cardiaca sau ca rezultat al aritmiei.
- nodulul sinoatrial este pacemakerul inimii.
- ritmurile lente ale inimii se numesc bradicardii, cele rapide, tahicardii.
- frecventa medie a batailor = 60/minut.
- unii pacienti cu aritmii pot sa nu aiba nici un simptom, in schimb altii au palpitatii, ameteli, lipsa de aer, dureri in piept.
- aritmiile sunt cauzate de boli ale muschiului inimii, valvelor, sistemului de conducere electrica sau arterelor inimii (coronare).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu