duminică, 7 martie 2010

Metamfetamina - intre mit si adevar

Sunt sigur ca multi dintre voi ati auzit de metamfetamina sau, in cel mai rau caz, aveti prieteni care sunt dependenti de aceasta substanta, si stiti [sau nu] efectele devastatoare pe care le poate produce atunci cand este consumata. Intr-un mod popular, mai este numita "Meth", "Speed", "YaBa" (denumirea de "strada" asiatica a drogului), "Crystal", "Ice".
Metamfetamina este un drog psihostimulent ce afecteaza sistemul nervos central, ea creand o dependenta foarte puternica pentru cel care o foloseste. Uneori drogul este folosit si in scopuri medicale DAR in doze foarte mici si numai pe baza de reteta! Numarul celor care folosesc abuziv metamfetamina este foarte mare intrucat aceasta poate fi obtinuta usor in laboratoare ilegale improvizate. Producerea ilegala a acestui drog este foarte periculoasa deoarece metamfetamina este inflamabila si foarte toxica, potential exploziva.
Formele sub care se poate gasi: pudra de culoare alba, inodora, cu gust amar, uneori dizolvata in apa. Se poate injecta, inghiti, fuma sau inhala. Metoda de administrare intravenoasa este folosita cu precadere de cei care consuma frecvent si au nevoie de doze mari. Deoarece consumatorii de metamfetamina ajung foarte repede la o stare de euforie, acest drog a devenit foarte popular.
Senzatia de euforie se manifesta in primele secunde de la consum, iar in cazul in care drogul este fumat, efectul persista pana la 24 de ore. Fiind un puternic stimulent al SNC, chiar si in doze mici, poate spori concentrarea si energia fizica, dar scade apetitul si in timp provoaca leziuni cerebrale. Odata cu popularitatea apare si dezinformarea. Astfel au aparut foarte multe mituri in ceea ce priveste consumul de metamfetamina iar adevarul nu este cunoscut de toata lumea.
Mitul 1: nu exista tratament pentru dependenta de metamfetamina. Incorect. Exista mai multe metode de tratament pentru dependenta de metamfetamina, multe din ele avand loc chiar in confortul locuintei. Acest tratament trebuie sa tina cont de trasaturile specifice ale fiecarui individ. In tratarea dependentei de amfetamina, fostul consumator trebuie sa primeasca o atentie speciala de la inceput pana la sfarsit. La inceputul tratamentului se poate instaura o stare de depresie si alte simptome asociate cu sistarea consumului.
Mitul 2: speranta de viata a consumatorului este de 5 ani. Incorect. Nu exista nici un studiu concludent care poate estima speranta de viata a unui consumator.
Mitul 3: consumul de metamfetamina creeaza gauri in creier. Incorect. Consumul abuziv de metamfetamina duce la proasta functionare a creierului. Ce apare la radiografia creierului unui consumator de droguri ca fiind o gaura este de fapt o zona inactiva a creierului.
Mitul 4: metamfetamina te face mai puternic (Superman). Incorect. Consumul de metamfetamina iti creeaza doar iluzia ca ai mai multa energie. Acest sentiment este imediat inlocuit de oboseala si somnolenta pe perioade lungi de timp intrucat mancarea este singura sursa de energie a organismului. Dependentii de metamfetamina nu mananca fapt care le scade rezistenta organismului in fata multor afectiuni.
Mitul 5: metamfetamina este un drog mai sigur ca si cocaina. Incorect. Metamfetamina contine substante chimice toxice si ramane mai mult timp in organism si creeaza repede dependenta. Doar aceste doua fapte fac ca metamfetamina sa fie un drog mult mai periculos ca cocaina.
Mitul 6: metamfetamina afecteaza creierul si mintea doar pe perioada consumului. Incorect. Metamfetamina afecteaza in mod grav creierul astfel incat persoanele care se afla in tratament de recuperare sunt usor iritabile si incapabile sa simta placere pentru multa vreme dupa oprirea consumului. De asemenea, metamfetamina afecteaza inima si rinichii si poate cauza moartea consumatorului.
Mitul 7: devii dependent chiar de folosesti metamfetamina o singura data. Incorect. Unii experti spun ca dependenta de metamfetamina se creeaza in decursul a 2 pana la 5 ani. Acestia recunosc insa faptul ca unele persoane pot deveni consumatori cronici chiar dupa un an.
Va adaug si o poza ce am gasit-o pe un site din USA ca sa vedeti efectele covarsitoare pe care le are metamfetamina si cat de periculoasa este aceasta substanta in special dupa un termen indelungat (10 ani in aceste cazuri); in ultima poza, stanga-jos, femeia este oarba:Stiati ca?
In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial japonezii au folosit pentru prima data metamfetamina, pentru a-si "motiva" pilotii kamikaze. Astazi, 60% dintre consumatorii de metamfetamina sunt oameni de rand din Asia. In Thailanda, drogul devenise atat de popular incat unii angajatori il ofereau angajatilor pentru ca acestia sa munceasca mai mult. In 2003 guvernul Thailandei a eradicat mai mult de 3.000 de traficanti si consumatori de YaBa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu