marți, 29 martie 2011

Cauzele cearcanelor

Pentru unii dintre noi cearcanele vin si trec. Apar dupa o noapte de nesomn sau dupa o zi obositoare de munca si dispar dupa ce ne odihnim suficient. Insa unele persoane le au permanent. Chiar daca oboseala este de vina in aproximativ 90 % din cazuri mai exista o serie de cauze.
- ereditatea - da! cearcanele se pot mosteni in familie; astfel nu exista nici probleme cu somnul nici vreo boala cronica; pielea mostenita de la parinti este mai transparenta iar zona din jurul ochilor este mai intunecata.
- somnul insuficient si oboseala - care pot schimba nuanta tenului, facandu-l mai palid.
- imbatranirea - pielea din jurul ochilor se subtiaza o data cu varsta iar vasele mici de sange de acolo se vad mai bine.- alergiile - produc iritatii oculare si mancarimi si frecandu-te la ochi pielea devine mai intunecata.
- eczemele - tot prin iritatia si inflamarea ochilor.
- expunerea la soare - poate stimula productia excesiva de melanina.
- alimentatia inadecvata - regimul alimentar sarac in nutrientii necesari organismului precum Fe, acid folic, vit B12, vit K.
- raceala si sinuzita - cresc presiunea vasculara si duc la paloarea tegumentului.
- boli endocrine - hipertiroidia, gusa pot cauza cearcane din cauza disfunctiilor hormonale.
- medicamentele - vasodilatatoare.
- alti factori - fumatul, alcoolul, stresul, anemia, sarcina, deshidratarea, afectiuni renale.
Cearcanele pot exista insa si la copii,, de obicei sunt cearcenele ereditare de care v-am zis dar aparitia lor poate fi favorizata si de raceala, congestie nazala, sinuzita etc.

www.medlive.hotnews.ro

duminică, 20 martie 2011

Stiati ca... ? (II)

- aspirina a fost descoperita in timpul unui experiment cu un produs reciclabil ?
- nimeni nu stie cine a inventat ochelarii ? Se spune ca dramaturgul roman Seneca ar fi citit "toate cartile din Roma" privind printr-un borcan de sticla cu apa. O suta de ani mai tarziu, calugarii prezbiteni foloseau segmente sferice de sticla ce puteau fi asezate pe materialul de citit, pentru a mari literele, de fapt o lupa de sticla, numita "piatra citirii." Prima mentiune oficiala este insa din 1289.
- puse cap la cap venele,arterele, si capilarele unui adult ar ajunge pentru inconjurul Pamantului de aproape patru ori ?
- daca cantitatea de apa din corpul omenesc este redusa cu 1% iti va fi sete, iar daca este redusa cu 10% vei muri?
- cand o persoana moare auzul este ultimul simt perceput ? Vazul este primul care dispare ?
- organismul uman necesita 22 de aminoacizi pentru a se mentine in forma buna si toti in afara de 8 sunt produsi de catre organism? Ceilalti, denumiti aminoacizi esentiali, trebuie administrati prin alimentatie si impreuna constituie "caramizile" proteinelor necesare dezvoltarii si refacerii masei musculare. Aloe vera asigura 20 de aminoacizi din cei 22 necesari si 7 din cei 8 esentiali?
- organismul uman contine aproximativ cinci litri de sange? Celulele rosii ale sangelui se formeaza la o rata de 2 milioane pe secunda.
- atunci cand v-ati nascut aveati 350 de oase, iar dupa terminarea copilariei 144 dintre ele s-au unit intre ele?
- contuziile apar aproape de suprafata pielii deoarece capilarele plesnesc, apoi celulele sangelui mor, isi schimba culoarea si in cele din urma organismul le elimina?
- un singur zigot contine toata informatia genetica necesara pentru crearea unui nou organism?
- in timpul primei luni de sarcina fatul are o lungime de cativa milimetri? Fatul viseaza aproape tot timpul. Cei care sunt nascuti prematur vor visa mai mult la maturitate.
- osul hioid, aflat deasupra laringelui, sustine muschii limbii si este singurul os din organism care nu atinge nici un alt os?
Si ceva mai impresionant :
- muzica clasica vindeca ranile superficiale ale pielii?
- se poate slabi prin hipnoza?
- aerobicul protejeaza femeile de cancer la san?
- variola a ucis 300 de milioane de oameni in secolul XX, inainte de eradicarea ei in 1980?
- cea mai mare colectie de creiere umane puse "la murat" - 8 000 de bucati - se afla la spitalul psihiatric Runwell din Essex, Marea Britanie?
- medicul francez Charles Provaz, inventatorul seringii, a ramas convins pana la moartea sa,ca descoperirea lui a fost inutila?
- corpul omenesc produce zilnic: 1,5 L saliva, 12,5 L sucuri gastrice, 3 L secretii intestinale, 0,75 L sucuri de pancreas?

www.livrare.ro

miercuri, 16 martie 2011

Natura Shop

”NaturaShop
Ai un blog? Vrei un cupon de 100 Lei? Afla cum poti castiga pe Blogul NaturaShop.

miercuri, 9 martie 2011

Sclerodermia

Reprezinta o boala multisistemica, afectand tesutul vasculo-conjunctiv. Se caracterizeaza prin fibroza excesiva a pielii, a vaselor sanguine si a organelor viscerale. Femeile sunt afectate de 3 ori mai des decat barbatii. Are o distributie generala ce afecteaza toate rasele. Debutul bolii este neobisnuit in copilarie si la barbatii tineri. Incidenta creste cu varsta atingand maximul in a treia si a patra decada a vietii.
"sclero-dermie" provine din limba greaca - sclero = dura, derma = piele.
Este considerata o boala reumatica a tesutului conjunctiv. Boala reumatica se caracterizeaza prin inflamatie si/sau durere musculara, articulara, sau a tesutului fibros.O boala a tesutului conjunctiv afecteaza substanta predominanta din piele, tendoane si oase.
Ce se intampla? Din punct de vedere patogenic are loc acumularea in exces a colagenului si a altor proteine ale matricei extracelulare in tegument si organe. Are loc o activare a fibroblastilor, alterari vasculare si mecanisme imunlogice anormale. Precedand fibroza este alterarea vasculara implicand arterele mici, arteriolele si capilarele din tegument, plamani, inima, rinichi.
Simptomul initial al bolii este fenomenul Raynaud - expresia clinica a reglarii anormale a fluxului sanguin ca urmare a injuriei vasculare. Injuria endoteliului si a laminei bazale apare precoce si este urmata de ingrosarea intimei, ingustarea lumenului si chiar obliterarea lui. Pe masura ce alterarile vasculare progreseaza, patul microvascular din tegument si alte organe este diminuat ,producand o ischemie cronica. Vasoconstrictia contribuie si ea la alterarea endoteliala printr-o perfuzie deficitara. Anomaliile imunitatii umorale sunt si ele prezente la acesti pacienti, anticorpii antinucleari existand in 95% din cazuri.
Sclerodermia nu este contagioasa. Ca si cauza ar fi rezultatul mai multor factori:
- activarea anormale a imunitatii
- genetici
- de mediu - expunerea la infectii virale, solventi organici
- hormonali - se pare ca estrogenul joaca un rol important.
Tipuri de sclerodermie:
- localizata - afecteaza pielea, tesuturile adiacente si muschii invecinati; nu va progresa niciodata spre forma sistemica; in timp pielea se modifica iar distructiile tisulare sunt permanente; exista doua forme clinice localizate: morphea - cu edem la degete/maini, eritem saptamani/luni, piele dura si groasa; si a doua forma - lineara - cu o singura banda de tesut indurat si hiperpigmentat pe antebrate sau membrele inferioare.
- generalizata (sistemica) - afecteaza pielea si tesuturile subiacente pana la vasele de sange si organele interne; semnele si simptomele sunt asociate sindromului CREST: fenomen Raynaud, ingrosare tegumentara, calcinoza subcutanata, teleangiectazii, artralgii, miopatie, fibroza pulmonara, insuficienta cardiaca, afectare renala.
Alte simptome: gastrointestinale (senzatie de plenitudine, durere cu caracter de arsura in epigastru, regurgitatii cu continut gastric); pulmonare si renale (dispnee de efort, tuse seaca neproductiva, insuficienta renala, hematurie, oligurie); sindrom de ochi uscati si sau mucoasa bucala; hipotiroidism; ciroza biliara; nevralgia de trigemen.
Pacientii cu forma localizata au o evolutie buna, doar 10-20 % dezvolta hipertensiune arteriala pulmonara. Sindromul de malabsorbtie si ciroza biliara sunt cauze de morbiditate si mortalitate la cei cu boala cutanata limitata. La cei cu boala cutanata difuza prognosticul este nefavorabil mai ales daca debutul a fost la varsta inaintata. La pacientii cu boala cutanata difuza supravietuirea este de 55% ,in timp ce la cei cu forma limitata de 75%.
Inca nu exista tratament care sa controleze sau sa stopeze aceasta boala ,cautandu-se doar ameliorarea simptomelor si limitarea distructiilor tisulare. Pentru acestea se urmareste un tratament complex care sa duca la cresterea calitatii vietii prin rezolvarea fiecarei complicatii, fie ea tegumentara, renala, pulmonara etc.

miercuri, 2 martie 2011

Lupusul eritematos sistemic

LES reprezinta o boala autoimuna cronica, manifestata in principal prin inflamatii, dureri si leziuni ale tesuturilor intregului organism. Astfel sistemul imun al pacientului nu mai paote face diferenta intre tesuturile proprii si intrusi, atacandu-le. LES afecteaza rinichii, inima, plamanii si celulele sanguine.
Exista 5 tipuri de lupus: sistemic, discoid/cutanat, subacut discoid, indus medicamentos sistemic si neonatal. Cel mai sever si mai des intalnit este LE sistemic.
Nu este o boala contagioasa. Nu se cunosc in totalitate cauzele ce fac organismul sa isi atace tesuturile. O cauza genetica care afecteaza buna functionare a sistemului imun poate predispune la aparitia lupusului. Exista o serie de triggeri - factori declansatori, diferiti de la o persoana la alta:
- expunerea la soare si la ultravioletele B
- unele medicamente pot determina aparitia simptomelor specifice lupusului
- unele infectii, cu citomegalovirus, parvovirus si virus hepatic C; virusul Epstein-Barr poate determina LES la copii
- expunerea la unele substante chimice: tricloretilena, praful de siliciu.
Simptomatologia LES depinde de organele afectate si cat de sever :
- oboseala - 90% din pacienti prezinta acest simptom
- durerile articulare - 95% din pacienti; la 70% durerile musculare si articulare au fost primul semn in aparitia bolii
- probleme ale pielii - 50% au rash cutanat, in fluture (ce cuprinde pometii si baza nasului), petesii (brate, fata, gat)- fotosensibilitatea - pana la 50% dintre pacienti sunt afectati, agravandu-se rashul la expunerea la soare
- simptome ale sistemului nervos - dureri de cap, pierderi ale memoriei (usoare-> severe)
- afectiuni cardiace - inflamarea sacului de incjoara inima (pericardita)
- afectarea sanatatii mentale - anxietate, depresii
- febra - 80% cu perioade lungi de subfebrilitate
- modificari ale greutatii corporale - 60% scad in greutate
- pierderea parului - 50%, nu este permanenta
- adenopatii - cresterea in volum a ganglionilor limfatici
- fenomenul Raynaud - la 20%, degete palide apoi cianotice, pielea cu sensibilitatea redusa si rece, furnicaturi
- inflamatia vaselor sanguine - vasculitaMulte alte afectiuni au simptome asemanatoare cu LES, de aceea se impune diagnostic diferential prin prezenta anticorpilor specifici produsi de sistemul imunitar cu:
- artrita reumatoida, fibromialgia
- reumatismul articular acut, glomerulonefrite
- sclerodermia, sindromul Sjogren.
Evolutia bolii este dificil de prezis, deoarece difera de la individ la individ, iar simptomele apar in pusee (apar si dispar). Evolutia lupusului poate fi atat de lenta incat bolnavul nu remarca simptomele timp indelungat. Perioadele in care simptomele lupusului sunt manifeste, se numesc pusee sau acutizari; perioadele in care pacientul nu prezinta simptome se numesc remisiuni. Uneori lupusul poate progresa rapid. Perioadele de acutizare si remisie apar brusc, in mod neasteptat si fara o cauza aparenta. Nu exista nici o modalitate de a prevedea aparitia, gravitatea sau durata lor. O noua acutizare poate aduce pe langa simptomele experimentate in trecut si altele noi.
Complicatiile ce pot sa apara includ: cc renale, cardiace (pericardita, boala coronariana, aritmii), pulmonare (pleurezii, embolii), hematologice (anemie), neurologice (migrene, amnezie, convulsii, accidente vasculare cerebrale), psihice (depresii, psihoze, comportament maniacal), digestive (dureri abdominale, hepatomegalie, pancreatita, indigestii, gura uscata).
Majoritatea bolnavilor cu lupus isi continua activitatile zilnice obisnuite. Exista si cazuri in care bolnavul trebuie sa-si reduca nivelul activitatii sau chiar sa-si schimbe locul de munca datorita oboselii, durerilor articulare sau a altor simptome. Sunt si cazuri severe in care bolnavul trebuie sa renunte la activitatile zilnice obisnuite.
Lupusul nu determina, de obicei, leziuni, infirmitati sau deformari ale articulatiilor asa cum se intampla in cazul artritei reumatoide sau a altor boli autoimune.
Lupusul nu afecteaza fertilitatea femeilor. Totusi, in cazul acutizarilor sau a tratamentului cronic cu corticosteroizi, menstrele devin neregulate, impiedicand femeia sa-si planifice sarcina.
Actualmente, boala poate fi diagnosticata si tratata cu succes. Supravietuirea la cinci ani este de 80% pana la 90% , iar la 20 de ani de 70%.
Prezenta a 4 criterii din cele 11 pe care le voi expune, pune diagnosticul de lupus; prezenta a 3 criterii din 11 sugereaza prezenta probabila a lupusului, iar a 2 criterii, posibilitatea aparitiei acestei boli:

- rashul malar, in forma de fluture, ce cuprinde pometii si radacina nasului

- rashul cutanat localizat la nivelul fetei, bratelor, gatului si a toracelui (rash-ul discoid)

- rashul cutanat ce apare dupa expunerea la soare sau ultraviolete (fotosensibilitate)

- ulceratii ale mucoasei bucale (gurii) sau nazale, de obicei nedureroase

- durere, tumefactie (umflare) si redoare (intepenire) la nivelul articulatiilor, implicand 2 sau mai multe articulatii (artrita)

- inflamarea membranei ce inveleste plamanii (pleurezie) sau inima (pericadita)

- anomalii ale examenului de urina (cresterea proteinelor, hematii sau cilindri hematici, celule epiteliale in urina)

- afectare neurologica, de exemplu aparitia convulsiilor sau a psihozei, fara o cauza aparenta

- afectiuni hematologice cum ar fi scaderea numarului de globule rosii (anemie), a trombocitelor sau a globulelor albe

- prezenta anticorpilor antinucleari (ANA): un test ANA pozitiv nu pune diagnosticul de lupus, asociat insa istoricului medical, examenului fizic si eventual, altor teste, confirma diagnosticul de lupus (anticorpii antinucleari sunt prezenti si in alte afectiuni)

- teste imunologice ce indica cresterea activitatii autoimune.

Tratamentul lupusului eritematos sistemic depinde de severitatea bolii, de organele afectate si de cat de mult este afectata activitatea zilnica. Tratamentul este individualizat si poate suferi modificari de-a lungul timpului. Nu exista un tratament care sa vindece lupusul ci doar simptomele cu care se prezinta acesta.

Medicamentele si un regim adecvat de viata pot controla simptomele. Regimul de viata include in primul rand cunoasterea bolii. Medicamentele folosite in tratamentul lupusului includ antiinflamatoarele nesteroidiene, corticosteroizii, imunosupresive si terapii biologice.

www.sfatulmedicului.ro