duminică, 20 martie 2011

Stiati ca... ? (II)

- aspirina a fost descoperita in timpul unui experiment cu un produs reciclabil ?
- nimeni nu stie cine a inventat ochelarii ? Se spune ca dramaturgul roman Seneca ar fi citit "toate cartile din Roma" privind printr-un borcan de sticla cu apa. O suta de ani mai tarziu, calugarii prezbiteni foloseau segmente sferice de sticla ce puteau fi asezate pe materialul de citit, pentru a mari literele, de fapt o lupa de sticla, numita "piatra citirii." Prima mentiune oficiala este insa din 1289.
- puse cap la cap venele,arterele, si capilarele unui adult ar ajunge pentru inconjurul Pamantului de aproape patru ori ?
- daca cantitatea de apa din corpul omenesc este redusa cu 1% iti va fi sete, iar daca este redusa cu 10% vei muri?
- cand o persoana moare auzul este ultimul simt perceput ? Vazul este primul care dispare ?
- organismul uman necesita 22 de aminoacizi pentru a se mentine in forma buna si toti in afara de 8 sunt produsi de catre organism? Ceilalti, denumiti aminoacizi esentiali, trebuie administrati prin alimentatie si impreuna constituie "caramizile" proteinelor necesare dezvoltarii si refacerii masei musculare. Aloe vera asigura 20 de aminoacizi din cei 22 necesari si 7 din cei 8 esentiali?
- organismul uman contine aproximativ cinci litri de sange? Celulele rosii ale sangelui se formeaza la o rata de 2 milioane pe secunda.
- atunci cand v-ati nascut aveati 350 de oase, iar dupa terminarea copilariei 144 dintre ele s-au unit intre ele?
- contuziile apar aproape de suprafata pielii deoarece capilarele plesnesc, apoi celulele sangelui mor, isi schimba culoarea si in cele din urma organismul le elimina?
- un singur zigot contine toata informatia genetica necesara pentru crearea unui nou organism?
- in timpul primei luni de sarcina fatul are o lungime de cativa milimetri? Fatul viseaza aproape tot timpul. Cei care sunt nascuti prematur vor visa mai mult la maturitate.
- osul hioid, aflat deasupra laringelui, sustine muschii limbii si este singurul os din organism care nu atinge nici un alt os?
Si ceva mai impresionant :
- muzica clasica vindeca ranile superficiale ale pielii?
- se poate slabi prin hipnoza?
- aerobicul protejeaza femeile de cancer la san?
- variola a ucis 300 de milioane de oameni in secolul XX, inainte de eradicarea ei in 1980?
- cea mai mare colectie de creiere umane puse "la murat" - 8 000 de bucati - se afla la spitalul psihiatric Runwell din Essex, Marea Britanie?
- medicul francez Charles Provaz, inventatorul seringii, a ramas convins pana la moartea sa,ca descoperirea lui a fost inutila?
- corpul omenesc produce zilnic: 1,5 L saliva, 12,5 L sucuri gastrice, 3 L secretii intestinale, 0,75 L sucuri de pancreas?

www.livrare.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu