Boala Basedow este cea mai frecventa cauza de hipertiroidism, constand in secretia crescuta de hormon tiroidian; este ereditara in cele mai multe cazuri. Aceasta afectiune are 3 caracteristici majore: hipertiroidie cu gusa difuza, oftalmopatie si dermopatie; cele 3 semne pot sau nu sa apara impreuna. Boala poate aparea la orice varsta, mai frecventa la 30-40 ani, la femei. Raportul sexelor: 7 :1, castiga femeile :) .
Astfel glanda tiroida este crescuta difuz, bogat vascularizata; apar deci hipertrofia glandei (marirea in volum) si hiperplazia (cresterea numarului de celule) parenchimului. Oftalmopatia se manifesta printr-un infiltrat inflamator la nivelul continutului orbitei (ce respecta globul ocular). Dermopatia duce la ingrosarea dermului.
Printre simptomele specifice se numara tireotoxicoza si cele ale bolii in sine. Tireotoxicoza duce la labilitate emotionala, nervozitate, tremor, insomnii, intoleranta la caldura, scaderea in greutate in ciuda mentinerii apetitului.
Dermopatia se manifesta de regula la nivelul partii posterioare a picioarelor (mixedem pretibial). Se caracterizeaza prin : tegumente catifelate, calde, umede, fine, eritematoase; prurit tegumentar; hiperpigmentare la nivelul zonei periorbitare (semnul Jellinek); vitiligo; alopecie.
Oftalmopatia - cu retractia pleoapei superioare care determina descoperirea unei portiuni mari a sclerei conferind pacientului o privire fixa, tematoare ce creeaza impresia unei aparente exoftalmii; cornee cu suprafata umeda si lucioasa; exoftalmia – aceasta consta in proeminenta globilor oculari insotita de deschiderea exagerata a fantei palpebrale, fiind frecvent bilaterala si foarte rar se intalneste unilateral, privirea in acest caz este fixa si datorita deschiderii exagerate a fantei palpebrale ochii lacrimeaza si vederea este dubla (diplopie); semnul plafonarii – limitarea miscarii in sus a globilor oculari la un anumit prag; uneori este prezent nistagmusul – miscari sacadate ale globilor oculari in deplasarea lor rotatorie in plan orizontal sau vertical; oftalmoplegie - incapacitatea ochilor de a executa miscari. [In cele doua poze se observa oftalmopatie, predominanta la ochiul stang, cu hipertrofia muschilor]
Diagnosticul se pune relativ usor pe baza semnelor si simptomelor evidente. La investigatiile de laborator descoperim un TSH nedetectabil, iar valorile hormonilor tiroidieni T3, T4 si fT3, fT4 sunt crescute.
Tratamentul medical urmareste limitarea cantitatii de hormoni tiroidieni produsi de glanda tiroida.In general, alegerea unei terapii anti-tiroidiene pe termen lung este de preferat la copii si adolesenti, adulti tineri si femei gravide, insa poate avea rezultate si la pacientii mai varstnici.
Tratamentul chirurgical consta in ablatia tesutului tiroidian limitand astfel productia hormonala.
Se utilizeaza, de asemenea, tratamentul cu iod radioactiv care este o metoda relativ simpla si mai putin costisitoare de tratament al tireotoxicozei asociata bolii Graves. Principalul dezavantaj al tratamentului cu iod radioactiv, la doza administrata uzual, este tendinta de a se produce hipotiroidie, cu o frecventa care creste in timp. Terapia cu iod radioactiv la femeile insarcinate este contraindicata, iar la toate femeile cu posibilitate de a procrea si care necesita tratament cu iod radioactiv trebuie efectuat mai intai un test de sarcina.
Este foarte importanta atitudinea anturajului fata de bolnavii cu boala Basedow. Persoanele din anturajul acestora trebuie avertizate in privinta hipersensibilitatii si susceptibilitatii crescute datorita tireotoxicozei. Asadar, pacentii cu Basedow trebuie protejati de emotii si stres puternic, necesita o abordare cu multa blandete si rabdare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu