sâmbătă, 20 februarie 2010

Colesterolul

Ce este colesterolul? De ce este un cuvant asa la moda in prezent? Nu manca gras, iti creste colesterolul! Chiar asa? Hai sa vedem.
Colesterolul este o substanta grasa, esentiala pentru buna functionare a organismului. Este prezent in membranele tuturor celulelor si intra in compozitia unor hormoni (sexuali), a sarurilor biliare. O parte provine din alimentatie dar majoritatea este sintetizat din produsele chimice, in ficat. Colesterolul este transportat la tesuturi prin sange, sub forma unor particule, amestecate cu proteine si alte grasimi, numite lipoproteine. Marea partea din lipoproteine sunt LDL - proteine cu densitate mica, dar exista si proteine cu densitate mare HDL. LDL transporta Col de la ficat spre tesuturi, iar HDL pare sa transporte Col de la tesuturi la ficat. O crestere a acestei grasimi in sange creste riscul de boala coronariana - cauza angorului si a atacului de cord.Nivelul crescut de LDL se asociaza cu dezvoltarea aterosclerozei (ingustarea arterelor). Cand sunt afectate arterele coronare, poate sa apara angorul. La nivelul arterelor cerebrale se produce atacul cerebral. Gangrena poate si ea sa apara, in cazul afectarii arterelor membrelor.Boala de inima este principala cauza de deces din Romania. Studiile clinice au aratat ca scaderea colesterolului reduce procesul de ateroscleroza si riscul de deces prin boala cardiaca. Chiar daca nivelul colesterolului este un factor important in aparitia bolii de inima, mai sunt incriminati si alti factori: fumatul, hipertensiunea, diabetul zaharat, surplusul de greutate, sedentarismul. Datorita tuturor acestor factori, colesterolul nu poate fi tratat izolat. Scopul scaderii colesterolemiei este acela de a reduce riscul bolii de inima dar pentru acest lucru este nevoie si de schimbarea stilului de viata, identificarea hipertensiunii arteriale si tratamentul acesteia. Reducerea aportului de grasimi saturate (de origine animala) este un aspect important al tratamentului celor cu hipercolesterolemie.
HDL este denumit si "colesterol bun" iar nivelul lui mare este asociat cu risc scazut de boala cardiaca; el poate fi crescut prin exercitii fizice si moderarea consumului de alcool. Nivelul crescut de Col este aproape mereu datorat cresterii fractiunii LDL. Cauza poate fi genetica dar nu mereu. Un nivel crescut al Col poate fi o manifestare a altor boli, cum ar fi hipotiroidismul.
Cum masuram colesterolul? Concentratia Col in sange poate fi masurata usor in orice laborator de analize medicale. In farmacii se vand kituri pentru autotestare. Testul nu masoara insa un alt compus lipidic din sange - trigliceridele care reprezinta un factor mai putin important pentru boala de inima, dar este util sa se stie nivelul lor, pentru viitorul tratament.
Cat despre valorile Col, este mai corect sa ne gandim la valori ideale individuale decat la valori "normale". Nivelurile medii in randul populatiei sunt intre 3.5 - 6.0 mmol/l sau Col <200mg/dl. Pentru pacientii cu angina pectorala (angor), sau cu atac de inima/cerebral, o valoare de 4.5 - 5 mmol/l ar fi ideala.
Tratamentul medicamentos poate fi util doar la nivelul Col de peste 7.5 - 8 mmol/l.
Cateva sfaturi pentru mentinerea unei valori ideale a Col:
- sa stiti cate calorii mancati - uitati-va pe etichetele produselor;
- mancati sarac in grasimi rele, mancati cat mai multe fructe si legume, cereale, paste, orez, paine integrala; fibrele solubile din aceste produse ajuta la scaderea Col;
- mancati peste (de cel putin 2 ori pe saptamana), pui, carne slaba;
- preparati mancarea prin fierbere, la cuptor cu putin ulei, sau la gratar;
- beti lapte degresat;
- puteti manca albusuri, dar galbenusuri mai rar;
- incercati sa slabiti progresiv.
Sta in puterea fiecaruia dintre noi sa ne schimbam obiceiurile nesanatoase si momentul optim de a incepe este chiar astazi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu