Sigur cea mai mare parte dintre voi ati auzit de HPV si despre noua vaccinare impotriva cancerului de col uterin care se pare ca nu are parte de intelegere din partea femeilor/mamelor/fetelor ce nu inteleg importanta vaccinului si cat de grav este acest cancer. Hai sa vedem cu ce se mananca acest virus.HPV (human papiloma virus) este un virus frecvent intalnit care cauzeaza anomalii ale celulelor sau tumori la nivelul pielii. Poate afecta tesuturile membrelor, corzilor vocale, gurii si organelor genitale. In prezent exista peste 60 de tipuri de HPV dar eu ma voi referi doar la acel tip cu implicatii ginecologice.
Acest virus este important pentru ca este responsabil de aparitia cancerelor organelor genitale feminine. El poate creste in cervix (orificiul de deschidere al uterului), vagin, vulva (labiile vaginului), uretra, anus. Determina doua tipuri de modificari tisulare:
- condiloame (negi)
- displazii (tesuturi precanceroase).
Cum se depisteaza aceste formatiuni? Prin examinarea vulvei/vaginului si prin testul Papanicolau. Condiloamele sunt niste tumori asemanatoare negilor, cu predilectie constituite la exteriorul vulvei. Sunt nedureroase, dar pot da prurit (mancarime), arsuri sau sangerari usoare. Se mai pot localiza in jurul uretrei sau anusului. Cele din interiorul vaginului sau din cervix sunt plate si descoperite doar prin examenul Papanicolau.
Displazia nu este asemanatoate cancerului dar se poate transforma in cancer daca ramane netratata. Ea poate fi evaluata cu ajutorul colposcopiei dar diagnosticul final e pus prin biopsie. Frecvent este localizata la nivelul cervixului.
Screeningul pentru infectia HPV se face prin Papanicolau. Daca se observa modificari specifice, se indica testarea HPV care consta in determinarea ADN-HPV intr-o proba recoltata de la nivelul colului uterin. Pana in prezent, din pacat, nu a fost produs un test HPV si pentru barbati. Femeile pot fi infectate fara sa prezinte condiloame sau displazii timp de multi ani, la fel si barbatii.
Pentru prevenirea infectiei si transmiterii HPV se recomanda: reducerea numarului de parteneri sexuali; utilizarea prezervativului (insa nu poate asigura o protectie 100% impotriva HPV, deoarece nu impiedica in totalitate contactul cu pielea la nivel genital); evitarea contactului sexual cu persoane ce prezinta condiloame vizibile la nivel genital; efectuarea regulata a testului Papanicolau in cazul femeilor; vaccinarea impotriva HPV, pentru femei, inainte de inceperea vietii sexuale.
Despre vaccinare, cu toate ca se incearca o ampla campanie in ultima vreme, nu se stie foarte multe si foarte putine mame stiu despre ce e vorba si si mai putine fete apuca sa se vaccineze. In Romania vaccinul este comercializat sub numele de Silgard (Gardasil). Vaccinul nu trateaza infectia HPV, condiloamele aparute sau leziunile cervicale deja existente. Acesta doar ajuta impotriva infectiei cauzata de HPV tipurile: 6, 11, 16 si 18. Tipurile 16 si 18 au fost incriminate in 70% dintre cazurile de cancer iar tipurile 6 si 11 au fost incriminate in 90% dintre verucile genitale.
Persoanele avizate trebuie sa fie fetele cu varsta cuprinsa intre 9 si 26 de ani, care nu si-au inceput inca viata sexuala sau nu au fost infectate cu HPV 6,11,16,18. La copii este contraindicat deoarece nu se cunosc suficiente date despre imunogenitatea si eficienta lui la fetitele sub 9 ani.
Studiile fiind inca in desfasurare, nu se cunoaste perioada de protectie dupa ce vaccinarea a avut loc. Vaccinarea impotriva HPV nu trebuie sa inlocuiasca testele periodice Papanicolau !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu