joi, 4 februarie 2010

Candidoza

Candidoza reprezinta o infectie fungica, ce poate afecta cavitatea bucala, tractul digestiv, pielea, vaginul, anusul. Simptomatologia este legata de zona afectata. Cauza este o ciuperca numita Candida albicans, parte a florei normale din zonele enumerate mai sus. Ea insa poate prolifera si sa devina patogena in anumite conditii, cum sunt cele ce apar la diabetici, la imunosupresati si dupa unele antibiotice.Ciupercile Candida sunt prezente la 20-40% din populatie, provocand imbolnaviri in anumite conditii. Candidoza vaginala este boala genitala cu cea mai mare incidenta la nivel mondial.
Pe tegumente pot sa apara placarde rosii, pruriginoase, in locurile cu temperatura locala crescuta (sub sani, pliurile pielii la persoanele obeze, la mainile si unghiile persoanelor care lucreaza cu manusi de protectie din cauciuc). In zona anala sau vaginala pot sa apara pustule.
Pe mucoasa bucala si faringiana apar pete de culoare alba, ca niste bucatele de vata, cu caracter iritativ, dureros; uneori apare eritemul difuz al zonei palatine si al mucoasei. La nivelul coltului gurii se produce chelita angulara - crapaturi si fisuri. Disfagia (probleme la inghitire) este datorata infectiei esofagiene si insotita uneori de iritatia limbii.
Vaginita apare cand coloniile de Candida prolifereaza in vagin. Se produce inflamatia, insotita de o secretie groasa, alba, cu prurit intens. Deseori apare si edemul mucoasei vaginale. La nivelul penisului poate aparea iritatie, dupa contactul sexual cu o femeie infectata.
Infectia poate avea o cauza iatrogena ( dupa medicamente, cum ar fi antibiotice, preparate cortizonice aerosoli, contraceptive orale) sau alte infectii sunt asociate cu boala Addison si hipoparatiroidism.
Diagnosticul se pune pe aspectul leziunilor, in special cand afectarea este orala sau vaginala. Se poate face si identificarea microscopica a fungilor, gram pozitivi. Filamentele fungice sunt vizibile cu ajutorul microscopului. Endoscopia, prin recoltare prin abraziune sau biopsie, este folosita pentru diagnosticarea candidozelor esofagiene.
Daca nu este secundara unor alte cauze necunoscute, candidoza se vindeca de obicei cu tratamentul corespunzator. Candidoza se trateaza cu preparate antimicotice, aplicate pe zona infectata. Candidoza bucala se trateaza cu succes cu topice aplicate local, sub forma lichida, iar infectiile pielii raspund bine la creme sau nistatin (tablete). Candidoza vaginala se poate vindeca prin tratament local aplicat sub forma de crema (la nivelul vulvei) sau ovule introduse direct in vagin (imidazol). La pacientii imunosupresati (HIV+), candidoza poate deveni sistemica si poate pune viata in pericol. Se folosesc antifungice sistemice (amfotericinaB, fluconazol).
Septicemia cu candida, de exemplu in cazul unui transplant de organ, e foarte grava si necesita tratament de urgenta pentru ca pacientul sa supravietuiasca.
Cunoasterea si tratamentul factorilor predispozanti reduce riscul aparitiei recurente a infectiei cu Candida albicans: in cazul sugarilor hraniti cu biberonul, recipientele folosite trebuie sterilizate cu grija; diabetul trebuie controlat atent; este necesara mentinerea unei igiene bucale si dentare (clatirea gurii dupa inhalarea de cortizon).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu