vineri, 29 ianuarie 2010

Alergiile

In afara de prostia din jur, nesimtirea de peste tot, personajele la moda gen cocalari si pitipoance:))) la ce esti tu alergic [draga cititorule] ?:P
Hai sa vedem ce inseamna o alergie din punct de vedere medical totusi, si cum se manifesta.
De exemplu, secretiile nazale apoase, mancarimea nasului, furnicaturi, stranuturi, sunt simptome ale alergiei localizate la nivelul nasului, rinita alergica. Senzatii de sufocare, greutate in respiratie, suieratul respiratiei (wheezing), tusea seaca, sunt simptome ale astmului bronsic, alergia de la nivelul plamanilor. Lacrimarea, inrosirea ochilor, mancarime, pleoape umflate, simptome ale alergiei de la nivelul ochilor. Crampe stomacale, varsaturi si diaree, in cadrul alergiei tubului digestiv.
La nivelul pielii putem avea: eczeme, eruptii cu mancarime, dermatite de contact, leziuni specifice cu mancarime in urma contactului cu substante gen produse cosmetice, bijuterii, alergeni profesionali.Alergiile afecteaza cam 20% din populatie, iar unele se pot transmite genetic. Cei care sunt predispusi la alergii vor dezvolta astfel de simptome inca din copilarie.
In fond, alergia este o afectiune fizica dar simptomele pot fi agravate sau determinate si de o serie de factori psiho-emotionali (stresul, frica, furia, mania, frustrarea). Femeile dezvolta mai frecevent alergii decat barbatii.
Organismul nostru se apara intotdeauna, prin anticorpi si imunoglobuline. Insa exista anumite persoane al caror corp secreta in exces imunoglobulina E, care poate suprareactiona in contact cu un alergen, stimuland eliberarea in organism a unor substante chimice care agraveaza simptomele alergiei, determinand un cerc vicios.Printre alergenii cei mai comuni se numara: substante vegetale (polenul florilor, puful unor stofe) ce determina alergii respiratorii; animale domestice (parul si matreata de caine/pisica), cauze frecvente ale astmului la copii; acarieni - paraziti care nu sunt vizibili ochiului uman, gasiti in praf, lana, acolo unde este umiditatea ridicata in casa; mucegaiul; intepaturile insectelor; substante alimentare (carnea de porc, peste, capsuni, albusul de ou, piersici, etc) ce dau alergii cutanate si gastrointestinale; medicamente.
Pentru investigarea alergiilor, doctorul apeleaza la anumite teste: testul RAST (Radio Allergo Sorbent Test) - masoara IgE specifice din sange si secretii specifice (nazale); testul PRIST (Paper Radio Immuno Sorbent Test) - similar cu RAST; testarea epidermica (prick skin test); testarea cutanata - prin administrarea unei mici cantitati din alergen, daca esti alergic aparand o umflatura (papula); teste de provocare nazala - alergenul se introduce in nas, reactie pozitiva daca apar in 30 secunde stranuturile, secretii apoase abundente, nu este indicat la copiii sub 2 ani; "phadiatop infant" - pentru copiii intre 0-4 ani, testare pentru alergenii alimentari si inhalanti; exista si un test phadiatop si pentru copiii mai mari si adulti ce demonstreaza prezenta IgE la alergenii inhalati din mediu.
Majoritatea problemelor cauzate de alergii pot fi tinute sub control cu ajutorul unor medicamente: cortizon, antihistaminice, decongestionante nazale, imunoterapie specifica cu vaccinuri alergenice; tratamente naturista (ceai din coada soricelului), pentru alergiile de primavara un ceai din trei-frati-patati te scoate din necaz, decoct de iarba mare ajuta in cazul eczemelor, decoctul de ceapa, sucul si ceaiul de ceapa, in cazul astumului alergic, cu efect emolient, antiseptic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu