marți, 19 ianuarie 2010

Efectul Placebo

Cuvantul placebo provine din limba latina si inseama „voi face pe plac”.
Pentru unii pacienti in stare foarte grava, cum a fost si un anumit caz al asa-numitului domn Wright, un american bolnav de cancer limfatic, nu mai exista nici o sansa de tratament standard care sa dea si rezultate. Astfel tumorile lui din abdomen, gat si torace se extindeau pe zi ce trecea. Doctorii i-au recomandat atunci un nou medicament revolutionar, anticancer: Krebiozen. Dupa cateva luni pacientul a iesit pe poarta spitalului complet sanatos. Dar a aflat ca a fost mintit de doctorii in care si-a pus sperantele, medicamentul neavand nici o substanta salvatoare. Domnul Wright a murit dupa cateva zile.
Se pare ca nu incape nici o indoiala ca starea de spirit a pacientilor e importanta in lupta cu boala. Dar este posibil ca un astfel de medicament fara substante active sa fie mai eficace decat chimioterapia? Da. Pastilele cu zahar sau injectiile cu ser fiziologic au avut rezultate in lupta cu durerile de orice fel, hipertensiunea arteriala, ulcerul sau chiar si cu boala Parkinson. Bolnavii de Alzheimer nu pot manifesta efectul placebo. Specialistii pun acest lucru pe seama pierderii capacitatii cortexului prefrontal de a avea asteptari.Insa etica are de intervenit. De ce? Natura inselatoare a tratamentului ii plaseaza pe medici la limita Juramantului lui Hipocrate. Pana acum 50 de ani doctorii refuzau sa creada ca pacientii se pot vindeca singuri, doar prin puterea gandului. In ultima vreme efectul Placebo a fost reabilitat, iar acum medici, psihologi, sociologi lucreaza impreuna pentru a intelege ce se petrece la nivelul creierului si cum pot fi sporite sansele de vindecare.
O treime din oameni raspund la tratamentele placebo. Definitia clasica a efectului ii include pe pacientii care isi amelioreaza starea de sanatate sau se vindeca prin faptul ca au incredere in medicii care le recomanda un anumit medicament. Nu este vorba insa doar de pastile, ci si de injectii sau chiar halatul alb al medicului, cu conditia ca pacientul sa lege aceste senzatii simtite de recaptarea unei stari de bine a organismului!
Mecanismele psihologice care stau la baza fenomenului sunt deocamdata neclare, dar profesorii de la Massachusetts Institute of Technology au gasit metode prin care sa sporeasca eficacitatea "pastilei de zahar", prin latura financiara a efectului placebo.Cercetatorii au supus unui test cu socuri electrice slabe 82 de subiecti. Jumatate dintre acestia stiau ca li se va administra un analgezic scump, de 2,50 dolari/pastila. Celorlati li s-a spus ca vor inghiti un medicament de 10 centi. Ambele grupuri au primit insa o aceeasi substanta placebo, vitamina C, iar rezultatele au fost diferite. In cazul pastilei scumpe, 85% din pacientii au declarat ca simt o ameliorare a durerii, in timp ce in celalalt grup „doar” 61% din oameni au spus ca se simt mai bine.
Alti factori ce pot spori eficienta tratamentului ar fi: ca doua pastile inactive au un efect mai puternic decat una singura, si ca medicamentele de dimensiuni mari, colorate frumos, par a imbunatati mai mult starea de sanatate a oamenilor.
Ce se intampla in creier? Gandirea pozitiva si increderea in medic nu doar modifica starea de spirit a pacientului ci pot determina insanatosirea organismului. Astfel, cand se manifesta efectul placebo, in zona din creier numita nucleus accumbens, o zona asociata cu recompensele, cu bucuria, dar si cu dependenta, are loc o crestere spectaculoasa a cantitatii neurotransmitatorului dopamina. Specialistii Universitatii din Michigan au fost primii care au reusit sa arate ca gandul la un medicament este suficient pentru a face organismul sa elibereze analgezicele lui naturale, endorfinele (cand vine vorba de analgezice-durere). Alte regiuni din creier implicate ar mai fi: talamus, cortexul prefrontal, orbitofrontal si cingulat.
Se pare ca nimeni nu poate contesta legatura stransa dintre pastila de zahar si dopamina. Studiile care se vor realiza in viitor vor avea ca primi beneficiari bolnavii de Parkinson si de depresie, in cazul carora cantitatea de dopamina din anumite regiuni ale creierului este scazuta. De altfel, mai multe studii facute in Statele Unite ale Americii au aratat ca 75% din eficacitatea antidepresivelor se datoreaza tocmai efectului placebo.
Si pentru ca orice lucru are si un opus, exista si efectul nocebo, care apare atunci cand pacientul se simte mai rau dupa ce ia o pastila, reala sau falsa, daca nu are incredere in terapie. Deci puterea gandului functioneaza si in sens invers.
Nu exista nicio legatura intre capacitatea unei persoane de a fi hipnotizate si efectul placebo, au demonstrat cercetatorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu