marți, 26 ianuarie 2010

BTS

BTS este prescurtarea de la Boala cu Transmitere Sexuala.....si stati linistiti, sunt o gramada! Una dintre ele este si gonoreea (aka blenoragie sau sculament).
Gonoreea este o infectie bacteriana a uretrei masculine sau feminine, colului uterin sau ambelor in cazul femeilor. Mai poate afecta restul, anusul, gatul sau organele pelvine. Riscul de a face boala este mai mare la femei decat la barbati.Infectia este cauzata de bacteria Neisseria gonoree. Se ia in timpul unui act sexual (vaginal, anal, oral) cu un partener infectat. La fel, o femeie insarcinata poate transmite boala copilului in timpul nasterii. Gonoreea poate fi transmisa in orice moment de persoana infectata, indiferent daca prezinta sau nu simptome. O persoana bolnava este contagioasa pana la efectuarea tratamentului. Daca o persoana a avut gonoree, ea nu este protejata impotriva unei viitoare infectii. O expunere noua la gonoree duce la reinfectare chiar daca inainte s-a urmat tratament si boala a fost vindecata.
Factorii de risc sunt reprezentati de: partenerii multipli; un partener cu risc (ce a avut relatii cu o persoana infectata); contactul sexual neprotejat; sexul neprotejat intre doi barbati; inceperea vietii sexuale mai devreme de 18 ani.
Jumatate dintre cei imbolnaviti nu prezinta simptome; perioada de incubatie (infectie-simptome) este de 2-5 zile, uneori simptomele neaparand nici dupa 30 zile. La femei, initial simptomele pot fi confundate cu o infectie a vezicii urinare sau a vaginului: urinari frecvente si dureroase, prurit anal/genital, scurgeri/sangerari vaginale anormale, ciclul menstrual neregulat, dureri pelvine, febra si astenie, glandele Bartholin de la intrarea in vagin sunt inflamate si dureroase, act sexual dureros (dispareunie). La barbati simptomele sunt mult mai serioase, acestia mergand la tratament inaintea complicatiilor: secretii peniene, prurit anal, dureri, sangerari, incontinenta urinara. Simptomele gonoreei care s-a raspandit in alte parti decat organele genitale (infectie gonococica diseminata) includ: eruptii, dureri articulare, tendoane inflamate.
Gonoreea nu cauzeaza probleme grave pe termen lung daca este descoperita si tratata la timp.
Contactul sexual va fi interzis pana la examinarea medicala pentru a nu infecta si alte persoane. Daca o persoana a fost expusa, va trebui sa se trateze impreuna cu partenerul chiar daca nu exista simptome. Partenerii cu care s-au intretinut relatii sexuale in ultimele 60 zile de cand au aparut simptomele sau s-a confirmat diagnosticul trebuie anuntati.
Tratamentul initial se realizeaza cu antibiotice in cazul: testelor pozitive pentru gonoree, partenerilor sexuali ai unor bolnavi de gonoree in ultimele 60 de zile, nou-nascutilor cu mame bolnave. In cazul agravarii bolii, unele tulpini de bacterie pot deveni rezistente la antibiotice (penicilina) si astfel trebuie dezvoltate noi scheme de tratament, ca de ex. folosirea ceftriaxonei in defavoarea quinolonelor (ciprofloxacina), etc. Gonoreea se poate retesta prin cultura pentru a afla la ce antibiotice a devenit rezistenta, daca simptomele inca mai sunt dupa terminarea tratamentului.
Unii oameni care prezinta infectie cu gonoree, au de asemenea si infectie cu chlamidya. De aceea in tratament trebuie introduse antibiotice care au si actiune pe chlamidya.
Boala inflamatorie pelvina este o complicatie severa a gonoreei, putand duce la infertilitate sau deces (rar).
Tratamentul infectiei gonococice diseminate (IGD) necesita de obicei spitalizare si tratament antibiotic administrat intravenos (i.v.) sau intramuscular (i.m.).
Daca se urmeaza tratamentul antibiotic indicat, gonoreea este curabila. Daca tratamentul antibiotic nu se administreaza corect, atunci infectia nu se va remite. Tratamentul precoce, de asemenea, previne diseminarea infectiei sau a complicatiilor de genul bolii inflamatorii pelvine.
Cea mai importanta masura de prevenire a oricarei BTS ramane folosirea prezervativului si discutarea cu partenerul despre eventualele BTS pe care le-a avut sau ar fi putut sa le contacteze datorita relatiilor sexuale din trecut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu