duminică, 31 ianuarie 2010

Sforaitul

Aceasta postare ii este dedicata colegului meu de camera si bun prieten Alin, din cauza caruia unele din noptile mele au devenit albe:))) (si nu ma refer doar la invatat aici). Deci, care e treaba cu sforaitul?
Sforaitul apare atunci cand fluxul de aer inspirat pe gura/nas in timpul somnului este perturbat, datorita ingustarii sau blocarii cailor aeriene la nivelul nasului/gurii/gatului. Astfel tesuturile cailor aeriene vibreaza si se lovesc de partea posterioara a gatului, determinand aparitia unui sunet moale/catifelat/inalt/aspru/ragusit (mai ales aspru si ragusit:)) ). Cand sforaitul devine deranjant pentru persoana care sforaie sau cele din jurul ei, apare oboseala diurna. In trecut era considerat o simpla neplacere, insa recent s-a demonstrat ca persoanele ce sforaie pot suferi de sindromul de rezistenta al cailor aeriene superioare si apnee de somn obstructiva (atunci cand persoana in cauza inceteaza sa respire in timpul somnului datorita obstructiei).
25-50% dintre barbati si 25-30% dintre femei sforaie.
Revenind la cauze, atunci cand inspiram aerul trece de palatul moale (partea posterioara a peretelui superior al cavitatii bucale) ca sa ajunga in plamani. In partea posterioara se intalnesc limba cu partea superioara a gatului, cu palatul moale si uvula (prelungire musculo-mucoasa suspendata de marginea posterioara a valului palatin, in fundul cavitatii bucale, cunoscuta si sub denumirea de lueta sau omusor). Aceasta parte posterioara este colababila, si daca se colabeaza suficient, apare ingustarea/obstructia iar palatul moale si uvula incep sa vibreze la trecerea fluxul de aer, lovindu-se de partea posterioara a gatului, rezultand ceva minunat --> sforaitul.
Cu cat caile aeriene sunt mai ingustate, cu atat tesuturile vibreaza mai tare si sforaitul devine mai zgomotos. Si amigdalele impreuna cu vegetatiile adenoide (cresteri in volum, cronice, ale amigadelor faringiene) pot vibra, cauzand sforaitul. Alte cauze de ingustare: hipertrofia tesuturilor (nas, gura, gat), caile nazale blocate in infectiile respiratorii superioare (raceala, polipii nazali), septul nazal deviat, pierderea tonusului muscular la nivelul gatului; alti factori: consumul de alcool (duce la inhibarea unei parti a creierului responsabila de controlul respiratiei; aceasta inhibitie determina o relaxare exagerata a limbii si musculaturii gatului, determinand o obstructie partiala a fluxului de aer), obezitatea, medicamentele miorelaxante sau sedative.
Persoanele care sforaie adesea se trezesc din somn obosite. Exista studii care arata ca sforaitul poate produce somnolenta diurna si ca intensitatea sforaitului este invers proportionala cu calitatea somnului, cu cat sunetul produs are o intensitate mai mare cu atat somnul este mai putin odihnitor.
Factorii de risc pentru aparitia sforaitului: sexul masculin, varsta, factori ereditari (membrii aceleiasi familii), obezitatea, fumatul, alcoolul, congestie nazala cronica.
Este bine sa mergi la un consult de specialitate daca: sforaitul este de tonalitate joasa si intensitate mare, te simti obosit in timpul zilei, adormi in momente inadecvate, in caz de apnee in somn. Medici recomandati: medicul de familie, medicul pediatru, medicul specialist ORL.
In general, sforaitul se trateaza prin modificarea stilului de viata (scaderea in greutate, renuntarea la fumat, schimbarea felului de a dormi, evitarea alcoolului, sedativelor, se recomanda dormitul pe o parte si nu pe spate, ridicarea capului patului cu 10-15 cm, cu ajutorul unor caramizi introduse sub picioarele patului deoarece folosirea pernelor pentru ridicarea capului si a toracelui superior nu este o metoda eficienta). In cazul congestiei nazale se pot folosi vasodilatatoare sau decongestionante.
In cazurile extreme, cand apare apneea de somn: uvulopalatofaringoplastia este o tehnica chirurgicala care indeparteaza tesutul adipos (gras) de la nivelul gatului; uvulopalatoplastia laser care indeparteaza tesutul excesiv din gat cu ajutorul laserului; amigdalectomia; septoplastia nazala; polipectomia nazala.
In cazul tratamentului alternativ, exista multe produse care pretind ca au efect in vindecarea sforaitului. In timp ce unele au intr-adevar efect, altele sunt total ineficiente sau chiar periculoase.
Oricum mai ramane o metoda (folosita de mine!) si anume: iti ridici capul de pe perna....te uiti spre colegul/colega....strigi cat poti tu spunandu-i sa nu mai sforaie sau sa isi schimbe pozitia de dormit....si se linisteste...pentru urmatoarele 10-15 minute:)) si apoi...o luam de la capat. Frumos nu?

3 comentarii:

  1. macar unii sforaie, nu vorbesc in somn :)

    RăspundețiȘtergere
  2. saracu` alin:))el a vazut postarea?o sa fie "nervoasa si irascibila" cand o sa citeasca aici:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe cand un articol despre vorbitul in somn, am un coleg de camera "vorbaret" :))

    RăspundețiȘtergere