Cred ca fiecare dintre noi cred a trait o astfel de experienta ciudata, nu e asa?
In limba franceza deja vu-ul se traduce ca "deja vazut". Ce este? Un sentiment ciudat sau o iluzie ca am vazut sau trait o experienta cu care ne intalnim pentru prima data. Presupunand ca experienta provine de la un eveniment amintit, déjà vu-ul probabil are loc pentru ca situatia originala nu a fost traita in intregime sau nu a fost tinuta minte in toate detaliile. Astfel situatia prezenta produce reamintirea de fragmente din trecut. Experienta poate parea ireala daca memoria este atat de fragmentata incat nu se pot face anumite legaturi.
Prin urmare sentimentul ca am mai fost acolo candva se datoreaza faptului ca intr-adevar am mai fost. Am uitat cea mai mare parte a experientei pentru ca nu i s-a acordat suficienta atentie.
Pe de alta parte, experienţa déjà vu se poate datora faptului că am văzut imagini sau auzit povestindu-se despre aceasta cu mulţi ani înainte. Experienţa poate fi parte integrantă a amintirilor vagi din copilărie.
Totuşi este posibil ca sentimentul de déjà vu să fie provocat de o acţiune neurochimică în creier care nu are legătură cu experienţa din trecut. Ne putem simţi ciudat şi identifica sentimentul cu o amintire chiar dacă experienţa este complet nouă.
Primul care a incercat sa afle mai multe a fost Emile Boirac (1851-1917), interesat de fenomenele psihice. Termenul indreapta atentia spre trecut. Putina reflectie arata ca ceea ce este unic legat de déjà vu nu este ceva din trecut, ci din prezent, sentimentul ciudat incercat de cineva. Adesea traim experiente a caror noutate este neclara; si astfel ne intrebam daca am mai citit cartea respectiva, am mai vazut un anume film. Poate sa apara putina confuzie, dar sentimentul asociat cu déjà vu este mai mult ciudatenia.
Nu este nimic ciudat în cazul în care nu vă amintiţi dacă aţi citit o carte mai ales dacă aveţi cincizeci de ani şi aţi citit mii de cărţi de-a lungul vieţii. În cadrul experienţei déjà vu ne simţim ciudat pentru că nu credem că ar trebui să fim familiarizaţi cu percepţiile prezente. Senzaţia de nepotrivire nu apare când doar nu ne amintim dacă am citit o carte sau văzut un film.
Incercarea de a explica aceasta experienta pe baza pierderii memoriei, vietilor anterioare (!), clarviziunii, etc s-ar putea sa fie complet eronata. Sentimentul de déjà vu poate fi cauzat de unii factori neurochimici in timpul perceptiei care nu au nici o legatura cu memoria. Faptul ca acest sentiment este comun pacientilor cu probleme psihice, nu este concludent. Sentimentul de déjà vu precede de asemenea atacurile de epilepsie.
In 1955 printr-un faimos experiment, Wilder Penfield a stimulat electric lobii temporali, 8 % din pacienti retraind amintiri. A presupus ca a stimulat amintiri reale. Acestea s-ar putea să fii fost la fel de bine halucinaţii şi primele exemple de déjà vu produs în mod artificial.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu