Anxietatea este caracterizata printr-o traire permanenta de neliniste si teama. Ea se manifesta printr-un ansamblu de simptome, in 3 domenii: somatic, psihologic si comportamental.
Tulburarile de anxietate cuprind o serie de forme: anxietate generalizata, fobie sociala, fobii specifice (ex. frica de spatii inchise), atacul de panica, tulburarea obsesiv-compulsiva si stresul postraumatic.
Anxietatea este o problema des intalnita in zilele noastre. Aproximativ 25 % din populatie au o astfel de problema ce necesita tratament si alti 25 % au o forma usoara de anxietate.
O frica de intensitate crescuta am trait cu totii, fiind o emotie umana normala, ce ne ajuta in confruntarea cu pericolul. Dar unii traiesc o frica irationala si foarte intensa, nejustificata prin prezenta unui pericol. O persoana anxioasa este nelinistita permanent, fapt ce interfereaza cu viata sa cotidiana.
Simptomele principale sunt sentimentele de frica si ganduri repetitive, de ingrijorare, ce reprezinta un element de stres pentru persoana respectiva. Altele: reactii fizice (transpiratii, tremuraturi, palpitatii, greata, lesin), ganduri disfunctionale (ex. „daca o sa vorbesc in fata publicului, si o sa gresesc, toata lumea o sa ma creada prost”), comportamente de evitare (a unor situatii, a unor persoane). Starea de angoasa, de neliniste va face persoana respectiva extrem de vigilenta, atenta la mediul inconjurator, la tot ceea ce se petrece in jur, atenta la cel mai mic detaliu, la cel mai mic zgomot. Este ceea ce se cheama "hipervigilenta". Cand rostesti cuvantul anxietate te gandesti, indirect, si la starea de hipervigilenta. Aceasta se traduce printr-o stare de intrare in alerta a intregului organism care pandeste un potential pericol.
Anxietatea generalizata - este frica exagerata si grija legata de lucruri comune; centrul anxietatii poate fi reprezentat de prieteni, familie, sanatate, munca, bani sau ratarea unei intalniri importante; vorbim de anxietate generalizata cand apare in fiecare zi, timp de 6 luni, cu oboseala, insomnie, probleme de concentrare, iritabilitate.
Fobia sociala - reprezinta frica de evaluarea si judecata negativa a altor oameni; pacientilor le e frica a vorbi in public, a folosi toalete publice, a manca sau a bea in public.
Fobiile specifice - persoana simte o frica irationala si persistenta de un obiect specific/o situatie; se poate ajunge pana la un atac de panica; ex.: fobia de caini, sange, furtuna, paianjeni, serpi.
Atacul de panica - destul de comun in populatie, poate aparea spontan; mai mult de 4 atacuri de panica intr-o luna, mai multe luni la rand, duce la o tulburare de panica (mai rar intalnita).
Tulburarea obsesiv-compulsiva - acestia au ganduri sau impulsuri-obsesii involuntare, nedorite chiar cu efectuarea unor ritualuri mentale sau comportamentale (spalatul excesiv pe maini, verificarea repetitiva a unor lucruri - inchiderea usii, stingerea aragazului); in general pacientii sunt constienti de irationalitatea gandurilor lor.
Tulburarile de stres posttraumatic (ptsd) - apar dupa evenimente extrem de traumatice recente sau intamplate in trecut; cu reactii severe, prelungite, care afecteaza viata in mod dramatic, zi de zi; gandurile pot fi mai stresante decat evenimentul original.
Anxietatea poate duce la izolarea persoanei, depresie, micsorarea capacitatilor de lucru si de invatare, cu stricarea relatiilor cu prietenii si familia subiectului.
Vindecarea tuturor acestor tulburari de anxietate este posibila cu tratament. Terapiile pot fi: terapii cognitiv-comportamentale (pentru schimbarea schemelor de gandire, a credintelor si a comportamentelor; un proces aparte este desensitivizarea - expunerea gradata la situatii anxioase), tehnici de relaxare cu managementul anxietatii (hipnoza), medicamente (antidepresive si sedative).
Netratata, anxietatea va avea repercusiuni serioase asupra vietii persoanei, precum si a relatiilor acesteia cu cei din jurul ei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu