Este o boala dermatologica cronica ce determina o crestere rapida exagerata a celulelor pielii, avand ca rezultat aparitia unor placi tegumentare ingrosate (hipercheratozice), albicioase. Localizarea preponderenta este la nivelul scalpului, genunchilor, coatelor, mainilor sau regiunii inferioare a spatelui (sacrata).
In mod normal celulele tegumentului cresc si se maturizeaza gradat si apoi sunt inlocuite de celule tinere; in straturile superficiale ale pielii celulele mature, imbatranite sunt inlocuite de cele tinere din straturile mai profunde. Desprinderea celulelor moarte de pe suprafata pielii se face o data cu baia, purtarea hainelor, etc. In psoriazis celulele insa nu se matureaza suficient, migrand rapid spre straturile superficiale, formand placile hipercheratozice.
Cauzele exacte ale bolii nu se cunosc. Se crede ca este o afectiune ereditara. Psoriazisul nu este contagios. Unii specialisti cred ca factorii imunologici au un rol bine determinat in aparitia bolii deoarece in placile hipercheratozice se gaseste un numar mare de leucocite, afectiunea raspunzand la tratamentul imunosupresiv. Alti factori implicati in etiologia psoriazisului ar fi: clima rece si uscata (poate agrava simptomele), leziunile cutanate pot forma placi hipercheratozice, stresul si anxietatea, infectiile (faringite, amigdalite), anumite medicamente (antiinflamatoare nonsteroidiene, saruri de litiu).
Simptomele sunt: zone tegumentare rosii, reliefate (placi cutanate) care prezinta cruste lucioase la suprafata; zone mici, sangerande, rezultate din descuamarea leziunilor cutanate ( semnul Auspitz); cruste subtiri sau ingrosate cu localizare la nivelul scalpului; la 50% dintre pacienti se produc modificari ale unghiilor (pete mici unghiale si periunghiale, ingalbenirea unghiilor de la picioare, desprinderea unghiei); rar se intalnesc dureri articulare, artrite cu redoare, edeme periarticulare.
Psoriazisul este o boala cronica, cu o evolutie imprevizibila. Simptomele bolii pot aparea brusc si tot asa se pot ameliora sau chiar disparea.
Este important ca oricine care dezvolta leziuni cutanate posibil asociate psoriazisului sa se adreseze unui medic dermatolog.
In prezent nu exista nici un tratament care sa vindece complet aceasta boala, exista doar tratamente pentru ameliorarea simptomelor (unguente, fototerapia, medicamente orale). Scopul acestor tratamente este de a reduce cresterea accentuata a tesutului cutanat si a inflamatiei acesuia. La fel de importanta este si profilaxia factorilor agravanti ai psoriazisului: evitarea stresului si pe cat posibil a injuriilor tegumentare, gen arsuri, evitarea infectiilor, reducerea consumul de alcool, folosirea rationala a unor medicamente, pastrarea unei hidratari corespunzatoare a pielii.
De retinut ca un studiu recent a aratat ca educatia corespunzatoare, diminuarea stresului si tehnicile de relaxare musculara pot aduce un anumit beneficiu in randul persoanelor cu psoriazis. Combinarea acestor elemente terapeutice la planul initial de tratament, poate obtine o reducere semnificativa a disconfortului, anxietatii si stresului asociate evolutiei si tratamentului bolii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu