duminică, 17 ianuarie 2010

Boala Lyme (Borelioza)

Scriu acest articol deoarece am avut ocazia [nu tocmai buna] de a afla mai multe despre aceasta boala destul de intriganta si ascunsa. Veti vedea.
Lyme's disease, cum i se spune pe engleza, este o boala infectioasa, produsa de bacteria Borrelia Burgdorferi , transmisa omului prin muscatura de capusa, dar nu toate capusele sunt purtatoare ale acestei bacterii. Spuneam mai sus ca este intriganta, de ce? Pentru ca este supranumita si "boala celor 1000 fete", ea afectand intregul organism si avand aceleasi simptome cu numeroase alte boli. Este o infectie sistemica si parcurge 3 stadii evolutive:
1 - eritemul cronic migrator - incepe de obicei cu o leziune tegumentara caracteristica [vezi poza]

2 - infectia diseminata - in cateva zile pana la saptamani spirochetele [Borrelia] se pot raspandi in intreg corpul
3 - infectia persistenta - de la cateva luni la ani, cand pot aparea semnele unor complicatii grave
Mai jos aveti o imagine cu raspandirea reala a acestei boli pe Terra, chiar daca nu este recunoscuta ca fiind o boala endemica:


Revenind la simptomele bolii "cu o mie de fete" se pare ca ea poate mima peste 200 de boli insa fiecare bolnav are propriul tablou clinic de simptome, totul in functie si de: sistemul imunitar al pacientului, vechimea bolii, agentii patogenetici, etc.
Printre simptomele bolii : pete pe corp (eritemul cronic migrator - stadiul 1), transpiratii puternice, febra, dureri musculare si de cap (asemanatoare durerilor din gripa), oboseala marcata, tulburari de somn si de vedere, dureri articulare (in stadiul 2, la peste 6 luni de la debut), tulburari cardiace si neurologice (stadiul 3), amorteli ale membrelor, furnicaturi, tulburari de inghitire, tulburari urinare, ameteli, senzatia de "nisip in ochi" sau "urzicaturi in ochi", paralizii ale fetei sau ale membrelor, tulburari psihiatrice (depresii, anxietate, atacuri de panica) si multe altele.
Crezi ca ai fost infectat? Cele mai frecvente "indoieli" privind posibilitatea de a fi infectat: nu-mi amintesc sa fi fost muscat de o capusa! cine nu a fost muscat de o capusa in viata lui?! si nu cunosc pe nimeni care sa aiba Lyme! am scos imediat capusa intreaga, fara sa ii rup capul, nu cred sa fi fost infectat! am fost diagnosticat cu SM (scleroza multipla) - medicul mi-a spus ca nu am Lyme!
Numai cca.30% din bolnavii de Lyme isi amintesc ca au fost muscati! Multi bolnavi de Lyme au fost gresit diagnosticati ca avand: "scleroza multipla", "reumatism" sau "poliartrita reumatoida", "tulburari psihiatrice".
Analizele ce pot fi facute pentru a depista boala Lyme sunt: testul Eliza pentru anticorpi de Borrelia (test pentru IgM - pozitivarea lor denota o infectie recenta si IgG - pozitivarea lor denota o infectie cronica) si Western blot pentru anticorpi de Borrelia, mai precis decat Eliza dar in 50% din cazuri este negativ. Daca rezultatul este unul fals negativ, testele de mai sus nu sunt concludente. Ele pot ajuta la confirmarea bolii dar nu sunt suficiente pentru a o infirma. Cea mai precisa analiza de laborator este microscopia pe camp intunecat, prin imunofluorescenta, prin care se poate vedea bacteria in sange sau lichidul cefalo-rahidian.



Astfel diagnosticarea acestei boli se face prin testele indirecte si directe....dar mai ales dupa simptome. In Romania testele Eliza si WB se pot face la Cluj Napoca si Bucuresti (Institutele Iuliu Hatieganu, respectiv Cantacuzino); din pacate pentru microscopia pe lama intunecata mai avem de asteptat.....cea mai apropiata clinica fiind in Budapesta.
Nu stiu sigur daca acest test cu eficienta 100% se poate face la Institutul Cantacuzino....dar probabil ca in viitorul apropiat se va rezolva si aceasta problema.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu